PRAVO SU LEGLO ZARAZE, A STALNO IH KORISTITE: Zbog ovog vas virus nikad ne zaobilazi, PRAVITE VELIKE GREŠKE!

0
622

Sezona je gripa i virusa, a vi se sigurno pitate šta pogrešno radite pa vam se dogodi da vas prehlada gotovo nikada ne zaobiđe. Nije riječ samo o imunitetu i zdravoj ishrani. Evo o čemu morate voditi računa kako biste izbjegli ovo stanje.

Zaboravljate temeljno oprati ruke

Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, no postoji jedna uobičajena greška koju većina ljudi zaboravlja, a to je pranje palčeva. Budući da je to prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tastaturu mobilnog telefona, dugmad na daljinskom upravljaču), važno je temeljno i ravnomjerno oprati sve prste na rukama.

Osim pranja ruku važno je da provjetravate prostorije, pijete dovoljno tečnosti i vodite zdrav život.

Stavljate torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ranca na pod je otvoren poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustite na pod u zahod ili restoranu, a zatim stavite na kuhinjski stol ili pult. Ako ste to već učinili, a vaša torba je izrađen od tkanine ili kože, kao i većina, koristite meku krpu da obrišete prljavštinu.

Zaboravljate da dezinfikujete sve ručke

Uvijek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mjesta u kući su ručke koje svako dotakne. Trebalo bi da ih obrišete barem svaki drugi dan, ako možete da se sjetite, a svaki dan ako je neko u kući bolestan od gripa.

Hodate u cipelama po kući

U cipelama hodate bukvalno svuda, a kada ih unesete u kuću i hodate u njima unutra, prljavštinu prenosite na vaše podove. To znači da u svoj dom donosite bakterije od kojih možete da obolite, pogotovo djeca koja imaju slabiji imunitet.

Jedete ručak za radnim stolom

Istraživanja pokazuju da je radni sto prljaviji od prosječne WC daske, tako da bi trebalo da izbjegavate ručak u blizini ove kontaminirane površine. Ako već i morate da jedete na radnom mjestu, dezinfikujte radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

Čistite mobilni telefon

Mobilni telefon je jedan od predmeta na kojem se skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zato ga barem jednom dnevno temeljno očistite.

Zaboravljate da jedete jogurt

Dobar imunitet i uravnotežena crevna flora ključni su u borbi protiv gripa. Probiotici u jogurtu dodatno će osnažiti organizam.

Posteljinu mijenjate rijetko

Na posteljini se mogu zadržati klice, što znači da će onaj ko dijeli krevet biti osjetljiv na bilo koji virus koji je možda unesen u dom i obratno. Ne bi trebalo dugo da čekate da promijenite posteljinu. Idelano bi bilo da je mijenjate svakih sedmicu dana.

Ne vakcinišete se protiv gripa

Iako vakcine nisu 100 posto efikasna zaštita, vakcinacija je dobar način prevencije protiv gripa. Kao i uvijek, konsultujte se sa svojim ljekarom prije nego što se vi ili članovi vaše porodice vakcinišete.