OBRATITE PAŽNJU: Ove namirnice nikada nemojte podgrijavati u mikrotalasnoj

0
2097

Pripremljenu hranu koja vam je ostala, a koju ne želite da bacite, možete ostaviti u frižideru i čuvati izvjesno vrijeme. Ali, ne možete sve namirnice podgrijavati.

Zagrijavanje hrane u mikrotalasnoj pećnici nije zdravo jer se tako otpuštaju toksične materije, a to se posebno odnosi na sljedeće namirnice:

  1. Spanać, cvekla, celer i repa – ovo povrće u sebi sadrži nitrate koji pod dejstvom mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u jedninjenja nitrata, i dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Najrizičniji je spanać, koji nikada nemojte podgrijavati i uvijek ga konzumirajte u svježem obliku.
  2. Pečurke – zbog svojih proteina se lako mijenjaju i postaju štetne, i preporučuje se da ih blago zagrijete, do samo 70 stepeni.
  3. Krompir – spada takođe u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su da je najzdraviji kuvani krompir, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.
  4. Meso – zbog promjene u sastavu proteina, naše tijelo teško prepoznaje meso nakon zagrijavanja, što dovodi do nemogućnosti varenja i toksičnih svojstava.