POPILE STE KAFU JUTROS A NISTE DORUČKOVALI: Kad vidite šta se desilo vašem organizmu, više vam neće pasti na pamet da OVO PONOVITE

0
637
Foto:Profimedia

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu koji je dio rituala miliona ljudi.

Ako je pijete kafu na prazan želudac, odmah nakon što se dignete iz kreveta, postoje određeni problemi koji se mogu pojaviti u toku dana ili na duže staze.

Sajt “Positive Med” sastavio je popis loših stvari koje se događaju u vašem tijelu kao posljedica ispijanja kafe čim se probudite

  • Povećanje želudčane kiseline

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje želudačne kiseline. To može dovesti do problema poput gorušice i sindroma iritiranog crijeva. Jeftinija kafa obično ima veću kiselost, što dodatno pogoršava negativan efekat. Zato uvijek birajte kvalitetniju kafu.

  • Mučnina i anksioznost

Kafa inače povećava nivo stresnosti organizma, posebno ako se pije na prazan želudac. Hrana djeluje umirujće na organizam i pomaže osobi da se opusti, a kafa ima suprotni efekat. Zato prije kafe uvijek treba nešto pojesti kako biste umanjili uznemirenost i budnost koju donosi.

  • Snižen nivo hormona

Kofein iz kafe može biti uzrok hormonskoj neravnoteži koja dovodi do mučnine. Problem u jutarnjem ispijanju kafe na prazan želudac je to što kofein koči proizvodnju serotonina koji je odgovoran za osjećaj užitka i sreće. Glavni uzrok depresije je upravo nedostatak serotonina.

M.Z.M.