OVE GREŠKE PRAVE SVI PRI KORIŠTENJU MOBITELA, a evo kakve posljedice IMAJU PO VAŠE ZDRAVLJE! Ljekari upozorovaju: Sve više bolesti se javlja!

0
650

Držite mobitel blizu sebe zbog alarma, kako bi promatrali kvalitetu svog sna koju vaš pametni sat prati za vas ili zbog nekog trećeg zdravstvenog razloga? Koji god da je razlog, vaš mobitel nije dobar prijatelj za spavanje. Mobitel vam škodi tijekom dana puno više nego što možete zamisliti, a ako tome dodamo i noć, previše ste izloženi negativnom zračenju.

Bright Side je napravio listu grešaka koje najčešće radite i kojih trebate biti svjesni kako biste uživali u svojim uređajima na zdrav način.

  • Spavate s mobitelom

Mobitel je elektromagnetski odašiljač i prijemnik, što znači da emitira radiovalove. Nije još dokazano, ali istraživanje koje je u tijeku želi potvrditi da ti valovi mogu utjecati na vaš mozak ako ga njima izložite duže razdoblje. Razne vas obavijesti mogu probuditi u pola noći i prekinuti ciklus vašeg sna. Ako ga ne možete potpuno isključiti ili ga držite u drugoj sobi dok spavate, pokušajte ga držati na zrakoplovnom načinu rada.

  • Izloženi ste zrakama plave svjetlosti predugo

Svjetlo s vašeg ekrana suzbija melatonin, hormon koji regulira ciklus vašeg sna, što je još jedan u nizu razloga zbog kojih mobitel ne treba biti u vašoj blizini dok spavate. Plavo svjetlo može izazvati glavobolju, kao i probleme s vidom. Pokušajte smanjiti razinu osvjetljenja ili uključiti filter za plavo svjetlo.

  • Koristite mobitel kad mu je slab signal

“Kada vidite da je signal na vašem mobitelu slab, znajte da tada vaš mobitel izbacuje jači signal kao odašiljač. Što više energije izlazi iz vašeg mobitela, to je vaše zdravlje ugroženije”, smatra doktorica Devra Davis, autorica knjige “Isključivanje: Istina o telefonskoj radijaciji”. Ona predlaže da umjesto stalnog korištenja mobitela počnete koristiti fiksni telefon ili da držite mobitel što dalje od sebe. Slab signal čini da se vaš mobitel zagrijava što predstavlja dodatnu opasnost.

  • Stalan kontakt s kožom

Nekoliko studija koje se fokusiraju na vezu između mobitela i raka, preciziraju da se njihov signal za odašiljanje kreće oko 900 MHz, što čini vaš telefon vrućim. Vaša koža prima tu vrućinu lako svaki put kada držite telefon prislonjen uz sebe. Pokušajte koristiti slušalice ili zvučnik kada razgovarate telefonom kako biste izbjegli dolazak u dodir s istim. Kada ga ne koristite, a signal mu je slab, držite ga što dalje od sebe.

  • Gledate u mobitel potpuno iskrivljeni

Opće je poznato da korištenje mobitela izaziva ozljedu palca koja se zove “tenosinovitis”. Pored ovog, postoji još jedan zdravstveni problem koji se javlja zbog korištenja telefona, a zove se “text neck”. Kao što i samo ime kaže, kada savijete vrat prema ekranu mobitela, pritisak se na vaš vratni dio kralježnice povećava. Kako vrijeme prolazi, težina koju vaš vrat osjeća je pet puta veća nego što je zaista prava težina vaše glave. Ovo izaziva bolove u vratu i kralježnici, kao i poremećaje u držanju. Držite mobitel u visini očiju kako bi vam vrat ostao u pravom položaju.
Izvor: index.hr