OVA PODMUKLA BOLEST POGAĐA SVAKU DESETU ŽENU: Obratite pažnju, simptomi su ponekad neprimjetni!

0
598

Od obilnih menstruacija do bolnog se**a, sve to mogu biti simptomi endometrioze koja pogađa svaku desetu ženu. U prosjeku do dijagnoze prođe oko sedam godina.

Endometrioza pogađa jednu od deset žena u reproduktivnom periodu.Takvo stanje uzrokuje bolne i obilne menstruacije, bolove tokom se**a i probleme s plodnošću, a sve to utiče u znatnoj mjeri na živote oboljelih.

Dodatni problem je što od pojave prvih simptoma do dijagnoze prođe u prosjeku oko sedam godina, ističu iz britanske organizacije Endometriozis UK.

Endometrioza je bolest kod koje se stanice sluznice materice nalaze van maternice. Ta se tkiva mogu pronaći u različitim organima u telu, ali najčešće su na jajnicima, u pelvisu, zadnjoj strani materice i na vrhu vagine. Ne zna se tačan uzrok endometrioze, ali postoji nekoliko teorija.

Među njima je i ona da endometrijum umjesto da sa ciklusom napusti tijelo, zapravo ostaje zarobljen u jajovodu, odatle se nastanjuje na organima i buja. Prema drugoj teoriji, riječ je o genetski nasljednoj bolesti od koje obično pate članovi iste porodice.

Simptomi endometrioze uključuju bolne i obilne menstruacije, bol u donjem dijelu stomaka, u donjem dijelu leđa, bol tokom ili nakon se**a, krvarenje između ciklusa, a žene s endometriozom teško ostanu trudne.

Ostali manje poznati simptomi uključuju dugotrajan umor i iscrpljenost, neprijatnost tokom uriniranja ili stolice, krvarenje iz rektuma ili krv u stolici, a u rijetkim slučajevima kad endometrijum dospije u pluća, može se javiti i iskašljavanje krvi.

Zbog vrlo opštih simptoma ponekad je ljekarima teško da postave pravu dijagnozu, a bolovi u stomaku i obilne menstruacije mogu biti simptom niza drugih stanja i bolesti.

Dodatno, valja imati na umu da postoje i žene koje imaju endometriozu, a nemaju nikakve simptome. Bolest se utvrđuje laparoskopski, hirurškom metodom koja omogućava hirurgu da uz pomoć aparata pregleda unutrašnjost abdomena te napravi vrlo detaljan ultrazvučni pregled.