NEKI LJUDI NIKAD NISU BOLESNI,a sad je otkrivena NJIHOVA TAJNA: Svaki dan JEDU OVE NAMIRNICE i ZATO NIKAD NE IDU LJEKARU

0
531

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, pranje ruku je prva i najvažnija stvar koju možete raditi kako biste izbjegli brojne prehlade i viroze s kojima se u godini susretnemo.

Masaže

Većina studija pokazuje da masaže mogu smanjiti anksioznost, krvni pritisak i usporiti rad srca pa će većini pomoći da se riješe stresa, što je jedna od ključnih stvari za izgradnju imuniteta. Dodir terapeuta treba biti dovoljno snažan, ali ne toliko jak da uzrokuje bol, a o tome koliko često treba ići na masaže nema konkretnog savjeta, ali stručnjaci kažu kako se jednom mesečno (ili više) isplati.

Hladni tuš

Oni koji se tuširaju hladnom vodom tvrde da im to pomaže kad imaju manjak energije, migrenu, slabu cirkulaciju, pa čak i za bol. Iako bi 10-minutni hladni tuš mogao biti podnošljiv tokom ljeta, zimi pokušajte sa jednominutnim tuširanjem sa hladnom vodom. Ako imate kardiovaskularne probleme posavjetujte se s ljekarom, jer nagla promjena temperature može uzrokovati rast krvnog pritiska.

Đumbir

Đumbir je vekovima bio koren koji pomaže kod brojnih želučanih tegoba, a vjeruje se da njegovi spojevi podstiču i probavne sokove, poboljšavaju tonus crijeva i pomažu u premještanju hrane kroz gastrointestinalni trakt.

Najbolje je đumbir usitniti i pojesti ga sirovog ili ga staviti u čaj, kaže dr. Sari Grejvs. Koristan može biti i u drugim oblicima – sušen, u prahu, kuhan.

Pranje ruku

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, pranje ruku je prva i najvažnija stvar koju možete raditi kako biste izbjegli brojne prehlade s kojima se u godini susretnemo (a da ne spominjemo bakterije, poput E. coli i salmonele, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom).

Perite ruke s običnim sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Očistite sve dijelove ruku, a ne samo dlanove, i proverite imate li prljavštine na noktima.

Osušite ruke papirnim ubrusima ili označite drugi peškir za svakog člana domaćinstva.

Vitamin C i cink

Iako postoje kontroverze oko toga pomažu li vitamin C i cink u prevenciji prehlade, neka istraživanja pokazuju da je vitamin C koristan – posebno za ljude koji su pod velikim stresom – te da cink može sprečiti razmnožavanje virusa. Stručnjaci pak kažu da vam neće štetiti ako pokušate.

Dr. Nil Šahte iz Medicinskog centra Mt. Sinai u New Yorku, predlaže da nakon prvog znaka prehlade uzmete 500 mg vitamina C, i tako celu zimu. Medicinski institut savetuje da ne idete preko dvije hiljade miligrama dnevno, kako biste izbjegli želudačne ili bubrežne probleme.

Što se tiče cinka, dr. Šahter predlaže uzimanje cinkovih pastila nekoliko puta na dan kad počne prehlada.

Bijeli luk

Bijeli luk je bogat antioksidansima koji jačaju imunitet i bore se sa upalom. To znači da, osim što jača obranu protiv svakodnevnih bolesti, vjerovatno pomaže i u jačanju zdravlja srca.

Ako vas brine zadah ekstrakt belog luka sjajna alternativa bez mirisa, a čak ima i veću koncentraciju moćnih spojeva koji čine beli luk superhranom.