KADA MENOPAUZA ZAKUCA NA VRATA: Uz savjete stručnjaka ovaj životni period će vam lakše pasti!

0
647

Stručnjaci otkrivaju najdjelotvornije metode

Menopauza može da bude jako iscrpljujuća. Talasi vrućine, promjeneraspoloženja i poteškoće sa spavanjem, sve su to simptomi koji prate ovaj period u životu koji ne zaobilazi ni jednu ženu.

Ovaj iscrpljujući period uz nekoliko saveta može da prođe mnogo lakše. Ljekari otkrivaju nekoliko alternativnih metoda kojima možete da pomognete sebi.

Hormonska terapija

Napadi toplote, anksiozna stanja i nervoza su vrlo česte pojave u ovom periodu. Ljekari kažu da je ponekad najbolja opcija hormonska terapija i unošenje određenih lekova i vitamina u ishranu, naravno uz konsultaciji sa stručnim licem.

“Pojedini lijekovi podižu nivo estrogena i progesterona, što značajno ublažava simptome”, kaže dr Ariana Daglas, autorka knjige “Mitovi o menopauzi”.

Zdrava hrana je obavezna

Pravi izbor hrane može da bude dobar saveznik u ovom periodu. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje velike količine rafinisanih ugljenih hidrata zapravo povećava depresiju kod žena.

Doktorka Daglas preporučuje izbacivanje po jedne grupe namirnica u toku nedelju dana. “Svake sedmice izbacite po jednu grupu namirnica i pratite kako se osjećate. Tako ćete najbolje utvrditi koje namirnice vam odgovaraju, a koje ne”, kaže ona.

Kvalitetan san

Pokušajte da poboljšate rutinu spavanja. Kada odete u krevet trudite se da vas ništa ne ometa. Koncentrišite se da što brže utonete u san. Televizor neka buide ugašen, a telefon daleko od vas.

Ne zaboravite na fižičku akivnost

Odlazak u teretanu ili šetnja po prirodi će osim poboljšanja kondicije pomoći i da brže utonete u san, ali će i smanjiti napade vrućine, jer će telo bolje regulisati temperaturu.

Ana (52) je ušla u menopauzu, prihvatila starost i nastavila život: Ali onda se desila medicinska greška na koju niko nije računao!

Posjeta terapeutu je dobra ideja

S obzirom da su tokom menopauze česti napadi anksioznosti, nervoze i neraspoloženja, razgovor sa stručnim licem je dobra ideja. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su tokom ovog perioda posećivale terapeute značajno smanjile anksiozne napade.

Razmislite o akupunkturi

Akupunktura je vrlo moćan saveznik u borbi protiv mnogih tegoba, a u borbi protiv menopauze se pokazala kao odlična opcija. Zabeležen je poboljšan kvalitet sna, manje znojenja, napada nervoze kod velikog broja žena koje su se odlučile za ovu alternativnu metodu.

Fenserka.com