ISHRANA PREMA KRVNIM GRUPAMA: Ova krvna grupa NE SMIJE DA KONZUMIRA MESO, evo kakve posljedice po zdravlje nastaju!

0
483

Kada bismo znali koliko je važno hranu usklađivati prema svojoj krvnoj grupi uvidjeli bismo pozitivne promjene u svom organizmu; kako mentalno-emotivne tako i fizičke promjene.

Ovakav način ishrane naučnici su ispitali na više od 10.000 osoba sa medicinski potvrđenim rezultatima. Dokazano je i utvrđeno da krvna grupa određuje većinu našeg zdravlja. Utječe na probavu, metabolizam, stres, mentalno i emotivno stanje i snagu našeg imuniteta. Uz pomoć ishrane prema krvnim grupama može se živjeti kvalitetnije i zdravije

Poznato je da krvna grupa utiče na to kakav bi način ishrane trebalo da vodite. Jedan od pokretača ideje o ishrani prema krvnoj grupi je Peter D’Adamo koji je i kreator dijete prema krvnoj grupi.

Doktor Peter D’Adamo je i pisac knjige koja je prodata u više od sedam miliona kopija!

Iako brojni stručnjaci negiraju povezanosti krvne grupe, režima ishrane i tjelesnog stanja, broj prodatih primjeraka ove knjige koja to propagira govori za sebe!

KRVNA GRUPA A – stop svim vrstama mesa!

Prije 20 hiljada godina kada je počela da se razvija agrikultura, kada je čovjek spoznao i druge oblike hrane osim mesa, i krvna grupa je doživjela ogmorni preobražaj. Konačno se pojavila hrana koja osobama sa A krvnom grupom i te kako prija.

Ako imate ovu krvnu grupu zapravo vam najviše prija vegetarijanska ishrana. Preporučene namirnice su: žitarice od punog zrna, povrće, bobičasto voće, avokado, nektarine, smokve i jabuke. Dozvoljeni proteini su soja i orašasti plodovi (bademi, lješnici, orasi…)

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: svaka vrsta mesa, pasulj i mliječni proizvodna. Ovo ne znači da treba u potpunosti da izbacite pomenute namirnice, ali one ne bi trebalo da čine osnovu vaše ishrane.

KRVNA GRUPA B – izbjegavajte piletinu i kukuruz!

Osobe sa ovom krvnom grupom su poznate kao “nomadi” jer imaju osobinu da se jako lako prilagode ishrani baziranoj na mliječnim proizvodima, a generalno imaju najsvestraniji digestivni sistem od svih krvnih grupa. Prvi put se B krvna grupa pojavila prije 10 hiljada godina.

Preporučene namirnice su: zeleno povrće, voće, žitarice, ćuretina, crveno meso, riba.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: sjemenje, kikiriki, piletina, sočivo i kukuruz. Potrudite se i da izbjegavate heljdu.

KRVNA GRUPA AB: Forsirajte ribu i ćuretinu

Ova krvna grupa zapravo oscilira između prethodne dvije i čini njihovu mješavinu. Ovo je i najmlađa krvna grupa koja se pojavila tek prije 1000 godina.

Preporučene namirnice su: tofu, ćuretina, morski plodovi i riba. Uz to i povrće, mahunarke, lubenica, smokve, jabuke i banane, ali i mahunarke su dobar izbor.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: kukuruz, crveno meso (jer izaziva gorušicu), heljda. Budite pažljivi i sa konzumiranjem velikih količina alkohola i kofeina.

KRVNA GRUPA 0 – bježite od mahunarki i jaja!

Ovo je najstarija krvna grupa nastala prije 30.000. Zahtijeva ishranu bogatu proteinima više nego ijedna druga krvna grupa. Osobe sa nultom krvnom grupom su imale nadimak “lovci”. Ovo su u prošlosti bili lovci koji su se borili za položaj na zemlji, opstajali su u divljim uuslovima života. Definirani su kao dobre vođe, iskreni i odlučni, osobe koje žive stabilno u sadašnjosti.

Stres kod njih ne izaziva povučenost već agresiju i bijes. Stoga moraju uložiti velik trud da bi pronašli tehniku savladavanja problema i vlastite ljutnje.

Preporučene namirnice: morski plodovi, crveno meso, živina (piletina/ćuretina), kao i sve ostale namirnice bogate proteinima. Kada je povrće u pitanju preporučuje se: špinat, kelj, brokoli i morske alge.

Namirnice koje treba da svedete na minimum su: mahunarke, mliječni proizvodi i jaja, kao i žitarice.
Izvor: hayat.ba