Imate NEPRIJATAN ZADAH iako redovno perete zube? Evo DESET ključnih RAZLOGA zbog čega se to dešava!

0
758
Foto:Profimedia

Jedenje luka i neredovno pranje zuba nisu jedini uzroci lošeg zadaha. Donosimo vam još deset ključnih razloga zašto dolazi do ove krajnje neugodne situacije.

Disanje na usta

Disanje na usta može da dovede do isparavanja pljuvačke što isušuje usta usljed čega izostaje prirodno spiranje nakupljenih naslaga i javlja se neprijatan zadah. Neki ljudi dišu kroz usta dok spavaju, a mnogi to rade i tokom vježbanja. Jedno istraživanje iz Nemačke iz 2015. godine otkrilo je da što više osoba provodi na treningu verovatnije je da ima karijes. Zato vodite računa da tokom vežbanja ostanete hidrirani i nadoknadite izgubljenu tečnost posle treninga.

Bakterije na jeziku

Bakterije na jeziku jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. Očistite jezik četkicom za zube ili posebnim strugačem za bakterije na jeziku.

Dijeta s niskim sadržajem ugljenih hidrata

Kada redukujete konzumaciju ugljenih hidrata, a povećate unos proteina, vaše tijelo počinje da sagoreva masti koje pretvara u energiju. U tom procesu učestvuju ketoni koji mogu prouzrokovati loš zadah. O problem privremeno možete riješiti žvakaćom gumom.

Al*ohol

Al*ohol dosta isušuje usta, što podstiče rad bakterija koje mogu dovesti do halitoze, kako se stručno naziva problem neprijatnog zadaha. Kofeinska pića i začinjena hrana takođe mogu dovesti do pojave neugodnog zadaha.

Prehlada

Sluz u nosu pomaže filtriranje stranih čestica koje udišete iz okoline. Ali šta se događa kada ona počne da se nakuplja u zadnjem delu grla jer imate jaku alergiju na polen, bronhitis ili gadnu prehladu? Te strane čestice na kraju putuju u vaša usta, talože se na površini jezika i zauzvrat pokreću loš zadah.

Preskakanje obroka

Preskakanje obroka je siguran put do lošeg zadaha. To je zato što kada ne jedemo, ne proizvodimo toliko pljuvačke. A to je važno ne samo zato što pljuvačka čisti zaostale čestice hrane, već je ona i razgrađuje i omogućava da lakše sklizne u grlo.

Lijekovi

Više od 400 vrsta lijekova, među kojima se ističu antidepresivi i antialergijski lijekovi, mogu smanjiti protok pljuvačke i samim tim dovesti do isušivanja usta i pojave naugodnog zadaha.

Suho voće

Sušeno voće sadrži veliku koncentraciju šećera, a glavna hrana bakterija smještenih u ustima upravo su šećeri. Osim toga, suvo voće je ljepljivo, tako da se može zaglaviti između zuba i izazvati neprijatan miris iz usta.

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest česta je bolest digestivnog sistema. Vaš loš zadah može nastati i kao rezultat vraćanja hrane iz želuca zbog iritacije ovog organa začinjenom hranom.

Karijes

Pokvareni zubi uveliko utiču na loš zadah. Takođe, karijes dovodi do stvaranja šupljina na zubima koje se teško čiste, pa ostaci vašeg posljednjeg obrok mogu da ostanu tamo duže nego što je to uobičajeno i da dovedu do lošeg zadaha.

R.N.