GINEKOLOG UPOZORAVA, NE IGRAJTE SE: Ovi simptomi ukazuju da žena ima ENDOMETRIOZU!

0
1074
Foto:Ilutracija

Endometrioza je benigna bolest kod žena i nastaje kada se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, izađu van materice i formiraju “čokoladne” ciste u jajovodu, mokraćnoj bešici, crijevima, ali i na udaljenim organima poput pluća, oka i mozga.

Simptomi endometrioze:
jaki bolovi u stomaku
izrazito bolne menstruacije
hroničan bol tokom ili nakon seksualnog odnosa
bol u leđima
bol u predjelu creva
bol tokom uriniranja
krvarenje van menstrualnog ciklusa
digestivni i stomačni problemi, poput dijareje, nadutosti i zatvora
Nabrojani simptomi se mogu javljajti pojedinačno ili se javiti tek nakon što bolest napreduje, ali sve zavisi od cjelokupnog stanja ženskog organizma.

Ovo oboljenje može se javiti kod žena između 25 i 49 godine, a postoji nekoliko teorija vezanih za uzrok endometrioze. Jedna od teorija je retrogradno kretanje menstrualne krvi, a postoji i mišljenje da se endometrijalne ćelije pojavljuju još za vrijeme embrionalnog razvoja i miruju sve dok se hormoni ne aktiviraju.

Endometrioza se sa preciznošću može dijagnostifikovati samo laparaskopski, a terapije variraju od hormonske terapije, antiinflamatorne terapije i hiruškog liječenja.

Prisustvo manjih žarišta endometrioze nema za posledicu sterilitet, ali plodnost može biti ugrožena ako endometrioza izazove upalu reproduktivnih organa.

Foto:Ilutracija

Često je endometriozu teško dijagnostifikovati, pa se kod nekih žena otkrije tek 10 godina od nastanka. Zato je važno da se pri pojavi prvih simptoma konsultujete sa stručnjakom.

Fenserka.com