EVO KAKO NAM CENTRALNO GRIJANJE UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Ovo su sve BOLESTI nastaju zbog velike toplote u kući!

0
679

Istraživanja pokazuju da se veliki broj prehlada javlja kada počne grejna sezona, kako zbog hladnoće, tako i zbog visoke temperature u zatvorenom prostoru, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da se jače prehlade javljaju kod ljudi koji imaju centralno grijanje. Dokazano je da centralno grijanje najlakše stvara opasnu crnu buđ koja može da bude uzrok za pojavu astme i šteti asmatičarima. Ljekari ističu da previše toplote u prostoru pogoduje infekcijama respiratornih organa i loše djeluje na bolno i upaljeno grlo.

Dok smo izloženi visokoj temperaturi u zatvorenom prostoru, sluzokoža nosa se suši i nedovoljno se provjetravaju šupljine sinusa. To pojačava zapušenost nosa, glavobolju, neprijatan osećaj u predjelu sinusa, pa čak i krvarenje iz nosa. Stručnjaci ističu da visoka temperatura u sobi u kojoj spavate može da poremeti čitav bioritam organizma. Savjetuje se da je najbolje po zdravlje da održavate sobnu temperaturu na oko 18 stepeni.

Kako da odzračite radijator

Ukoliko ste sigurni da topla voda dolazi do radijatora, a on i dalje ostaje hladan, vjerovatno je da treba da ispustite višak vazduha iz njega. Za taj postupak često se koristi izraz “odzračivanje radijatora”.

Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne smije biti vazduha.

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gdje podešavate nivo toplote radijatora.

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično, kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.
Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomiješan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama grije i prolazi kroz bakarne i čelične cijevi kao i aluminijumske delove radijatora.

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, a ako ne postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem ili kliještima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje.

Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za “odzračivanje”. Ukoliko ova igla “zapekne”, onda ni odzračivanje neće biti moguće – igla treba da se horizontalno pomjera napred-nazad. Da biste to pomogli, razradite je.

Najprije skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Dođite do iglice i naprskajte je recimo WD-40 sprejom. Poslije par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kliještima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi naprijed – nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj.

Izvor: Moje iskustvo