DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovakva stolica je znak da patite od zloćudne bolesti, dobro obratite pažnju

0
969

Veliki broj reakcija organizma može nam biti od koristi te pokazati koje probleme i tegobe muče naše tijelo, a jedan od tih pokazatelja je i stolica. Analiza stolice se može odraditi labaratorijski, međutim dosta toga se može saznati i samokontrolom, odnosno nakon obavljene nužde.

Stolica je pravi pokazatelj stanja vašeg organizma a može ukazati na bolesti koje se mogu pojaviti u vašem organizmu. Jedna od tih bolesti jeste i rak debelog crijeva. Ovo je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti, a prognoza mu ovisi o pravovremenom otrkivanju.

Ukoliko se simptomi primjete na vrijeme, izliječenje dobija veće šanse a i sam proces izliječenja je jednostavniji. Na stvaranje ove bolesti mogu uticati mnoge stvari, a neke od njih su : masna hrana, teško probavljiva hrana sa jako malo vlakana, stres, veliki unos alkohola, sjedilački način života. Boja stolice kod ove zloćudne bolesti je blago crvena, a u tom se slučaju mogu pojaviti i tragovi krvi.

Također postoji mogućnost curenja krvi prilikom obavljanja velike nužde. Ako je pri tome stolica još i tvrda, to je jasan znak da se radi o ovoj bolesti. Liječenje se izvodi hirurškim putem, uklanjanjem velikog dijela zahvaćenog crijeva kao i pridruženih čvorova. Još jedna od mogućih metoda jeste i metoda liječenja hemoterapijom flouracilom koja bi trebala da smanji začepljenje crijeva.

Potpuno ozdravljenje je moguće, ali samo pod uslovom da se bolest otrkije u ranim stadijima razvitka. Pokazatelj ove bolesti može biti i veličina stolice. Ako je mala i tvrda, to znači da je njen uzrok konzumiranje hrane sa malom količinom vlakana. Ukoliko pritom ima i veoma neugodan miris, može se posumnjati da patite od raka gušterače, pankreatitisa ili pak infekcije parazitima.

Izvor: magazin.dan.info