AKO ŽELITE DA PROVJERITE ZDRAVLJE, POGLEDAJTE U SVOJE NOGE: Ovo su PROMJENE zbog kojih treba da se zabrinete!

0
733

Ovo su najčešći poremećaji koji zahvataju noge, a koji mogu ukazivati na to da nešto nije u redu s vašim unutrašnjim organima

Određene bolesti mogu dovesti do problema s nogama, tako na primjer, dijabetes može usporiti cirkulaciju krvi i dovesti do problema s krvnim žilama.

Ovo su najčešći poremećaji koji zahvataju noge, a koji mogu ukazivati na to da nešto nije u redu s vašim unutrašnjim organima.

Oticanje može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali može biti simptom i mnogih drugih stanja. Iako se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, oticanje je najčešće na rukama, stopalima, nogama…

Mogući uzrok:

Bolesti srca – mnoge bolesti srca uzrokuju da tečnost ‘zaglavi’ u nogama i potkoljenicama.

Problemi s venama – vene mogu početi pumpati krv na nepravilan način pa se krv skuplja u nogama.

Problemi s limfnim sistemom – limfni čvorovi pomažu u prenošenju tečnosti po tijelu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, noge i ruke otiču. Koža takođermože postati tvrđa i deblja nego inače.

Problemi s jetrom – oticanje može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da stvori dovoljno proteina u krvi.

Problemi s bubrezima – bubrezi koji ne funkcionišu ispravno ne uklanjaju dodatnu tečnost iz tijela. To dovodi do retencije natrijuma koja uzrokuje oticanje u vašim gležnjevima, nogama i rukama. Oticanje donjih dijelova tijela takođe može signalizirati srčanu i jetrenu bolest ili probleme s venama. Ponekad uzimanje lijekova, smanjenje soli i uklanjanje viška tečnost u tijelu može zaustaviti oticanje. Ako vam to ne pomogne, potrebno vam je zasebno liječenje.

Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Vjerojatno ste svi primijetili da tijekom hladnijih meseci koža može postati plava. Ali postoje stanja u kojima nožni prsti mogu promeniti boju, čak i kad je toplo.

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove ‘sindrom plavih nožnih prstiju’, odnosno stanje kada su krvne žile blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Rajnodov sindrom. On utiče na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.

Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja.

Mogući uzroci:

Bolest jetre

Neke autoimune bolesti

Upala krvnih žila

Poremećaji krvarenja

Kad je vrijeme za ljekara:

Zbog nekoliko neobjašnjivih modrica ne trebate se brinuti. No, u rijetkim slučajevima, one mogu biti znak ozbiljne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili leukemije.

  1. Ako ste primijetili nešto neobično, odnosno da vam se odjednom počinju stvarati hematomi po tijelu ili da oni više ne nastaju samo uslijed udarca, iako i blagog, nego da nastaju spontano, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć i obaviti potrebne pretrage kako bi se utvrdilo o kojem je problemu riječ.
  2. Ako mislite da vam je ispod masnice slomljena kost.
  3. Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi i primijetite masnice kojima ne znate uzrok.
  4. Ako otiče i izaziva jak bol.
  5. Ako ne nestane nakon dvije sedmice, odnosno ako nakon četiri sedmice potpuno ne izblijedi.
  6. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.
  7. Ako vam je masnica nastala iznad oka, možete očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Provjerite možete li pomicati zjenicu u svim smjerovima i vidite li isto kao i ranije, pa ako možete sve navedeno i nemate glavobolju, posjeta ljekaru nije neophodna.

Crveni osip na nogama

Kožni osip može biti svjetlocrvene, crvene, tamnocrvene pa čak i ljubičaste boje. U nekim slučajevima može izazvati svrbež, što može ukazivati na alergijsku reakciju. U drugim slučajevima to može biti simptom ozbiljne bolesti poput upale krvnih žila ili neke autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.

Paučinaste vene

Paučinaste vene se mogu pojaviti tokom trudnoće, zbog gojaznosti ili nedovoljnog vježbanja. Vrlo često je simptom proširenih vena i ponekad možete osjetiti bol u tom području.

Fenserka.com/Espreso.rs