AKO SPAVATE DUŽE OD 9 SATI I DRIJEMATE PREKO DANA, PRESTANITE ODMAH: Prijeti vam ova smrtna bolest!

0
591
Ilustracija

Spavanje duže od devet sati tokom noći i drijemanje više od 90 minuta tokom dana mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju posljednja istraživanja.

Istraživanje je sprovedeno u Kini tokom kojeg je ispitano 31.750 osoba prosječne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu “Neurology”.

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 posto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati. Također, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno drijemaju duže od 90 minuta za 25 posto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Istraživanje pokazuje i kako oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 posto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Xiaomin Zhang, s univerziteta “Huazhong”, navodi kako ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara. Dodaje kako su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promjene u nivou holesterola.

Osim toga, dugo spavanje tokom noći i drijemanje tokom dana mogu ukazivati na opšte neaktivan način života što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara – ističe Xiaomin.

Fenserka.com/Espreso.rs