AKO NE PERETE REDOVNO ZUBE, UZROKUJETE PROBLEME SA SRCEM: Niste ni svjesni kakvu grešku pravite!

0
436

Prestižni European Journal of Preventive Cardiology objavio je da redovno pranje zubi smanjuje rizik od srčanih bolesti, što se nagađalo i prije, no sad je potvrđeno.

Naime, studija o povezanosti između loše oralne higijene i zdravlja krdiovaskularnog sistema službeno je potvrđena, a relevantna je jer je urađena na uzorku od 160.000 ljudi, te je trajala punih deset godina.

Ispitanici su na početku istraživanja bili stari između 40 i 70 godina, različitog zdravstvenog stanja, imovinskih prilika i životnih navika.

“Rano je preporučiti redovnop pranje zuba kao preventivu fibrilaciji atrija i kongestivnom zatajenju srca, no sve je jasnije da upalna stanja izazivaju probleme u kardiovaskularnom sistemu”, kazao je prvi čovjek istraživačkog tima dr. Tae-Jin Song.

Što se istraživanja tiče, konkretno je pokazalo da ljudi koji tri i više puta dnevno peru zube imaju deset posto manje izglede za razvoj fibrilacije atrija i 12 posto manje izglede za zatajenje srca.

Konačni rezultat se pojašnjava već prije iznesenom pretpostavkom da loša oralna higijena u prostoru između zubi i desni izaziva množenje bakterija koje iz usne šupljine mogu dospjeti u krvotok.

Bakterije zatim izazivaju upalno stanje koje pogoduje nastanku kardiovaskularnih problema.