ZAŠTO ODMAH TREBATE PRESTATI KORISTITI SUŠILO ZA RUKE U JAVNOM TOALETU

0
440

Istraživanja pokazuju da sušila za ruke zapravo izbacuju puno više bakterija na naše ruke nego što ih se rješavamo. Papirnati ručnici puno bolje suše ruke, upijaju vodu i uklanjaju bakterije. Sušila su posebno štetna što su više zagrijana jer bakterije vole toplinu.

Razlog tome proizlazi iz bakterija koje se formiraju u zraku javnih WC-a. Istraživači sumnjaju da se bakterija usisava zračnim sušilicama i ostaje u mlaznici stroja dok se ne uključi, šireći mikrobe na oprane ruke.

Naučnici su proveli ispitivanja ovih teorija koristeći ploče koje skupljaju bakterije. Kada su bili izloženi vrućem zraku iz sušila za ruke u trajanju od 30 sekundi, većina ploča razvila je između 18 i 60 kolonija bakterija, a jedna je razvila 254 kolonije bakterija. To je uspoređeno s pločicama koje nisu bile izložene sušilici za ruke, na kojima je rasla samo jedna ili niti jedna kolonija.

Međutim, prema Paulu Suitsu, direktoru kontrole infekcija na jednom medicinskom fakultetu, sušilice za ruke su sigurne za upotrebu.

Izvor: hayat.ba