VOLITE ŠTIKLE ALI VAM STVARAJU NAPOR: Važna pravila odabira visokih potpetica kako biste ZABORAVILI NA BOL u nogama

0
884
Sore feet trying on shoes

Žene koje nose visoke potpetice izgledaju zapanjujuće i to je nepobitna činjenica. Međutim, nošenje cipela s visokom petom uvijek ide u kombinaciji s nekom vrstom nelagode. Često trljaju kožu na bolan način i mogu prouzrokovati bol u stopalima ili nogama. Nema potrebe za tim da se nosite s tim jer postoji nekoliko trikova za odabir savršene obuće koja će vam olakšati život, a noge srećnije.

Fenserkae je proučila neka jednostavna pravila obuće koja mogu povećati šanse žene da dobiju najudobniji par cipela i da ih nose bez patnje.

Udobna visina pete za svakodnevno nošenje

Bez obzira koliko volite visoke potpetice, morat ćete se odlučiti za skromnije opcije za svakodnevnu upotrebu. Često nošenje cipela s visokom petom jako šteti našem zdravlju i dugoročno traumatizira zglobove koljena i ligamente. Na spisku je i pojava problema sa kičmom. Kažu da je ljepota bol, ali moramo li je zaista trpjeti kada sve što trebamo učiniti za ugodniji život skraćujemo dužinu visokih potpetica za par centimetara? Možete izmjeniti visoke potpetice s ravnim cipelama ili se odlučiti za kraću i udobniju petu:

Najjednostavnije je slijediti preporuke ljekara – oni vjeruju da visina pete za svakodnevnu upotrebu ne smije biti veća od 4 cm. Ova visina je najmanje štetna, smanjuje opterećenje na kičmi i ne uzrokuje degenerativne promjene u koštanom tkivu.
Još jedna mogućnost izbora udobnih cipela je obratiti pažnju na udaljenost između pete i đona. Što je peta veća, to će biti kraća udaljenost. Udaljenost od 6 cm smatra se sigurnom – zbog čega stopala stoje ispravno uz maksimalnu stabilnost.

Udobna i sigurna visina za party cipele

Trebate koristiti složeniji trik da odaberete „cipele“ na izlasku. Međutim, ne brinite – isplati se jer će vam ove metode pomoći da odaberete idealnu visinu pete za sebe. Dobra vijest je da će u većini slučajeva peta biti veća od 2-4 cm.

Prva metoda uzima u obzir specifične karakteristike tijela. Morate izmjeriti svoju visinu i dužinu nogu od kukova do stopala i koristiti sljedeću formulu: (visina / dužina nogu – 1,61) * 10. Kao rezultat toga, dobit ćete mjerenja idealne visine pete.
Druga metoda zahtijevat će ravnalo ili mjernu vrpcu. Sjednite udobno na stolicu i ispružite jednu nogu ispred sebe. Ne usmjerite stopalo, samo ga opustite. Izmerite udaljenost od pete do lopte svog stopala kako je prikazano na slici. Mjerenje koje ćete dobiti bit će za vas idealna visina pete, jer je jednako prirodnom nagibu stopala i nećete se morati naporno opterećivati.

Još nekoliko nijansi

Veličina. Kako bi se spriječile da nemaju bolove u nogama, žene često pokušavaju izbjegavati cipele manje od njihove veličine. I to je tačno jer je bolje odabrati veličinu veću od vaše. Omogućit će vam da stavite slojeve silikona unutar cipela što će povećati njihov nivo udobnosti.

Materijal. U pravilu je obuća izrađena od umjetnih materijala vrlo gruba i treba joj previše vremena da poprimi oblik prirodne krivulje našeg stopala i nožnih prstiju. Kao rezultat toga, uzrokuje pojavu kukuruza i mozga. Najudobnije su cipele od prirodnog antilop ili kože.

Savjeti za pete i položaj pete. Kao što smo već spomenuli, stopala ne smiju biti previše zategnuta u cipelama niti bi cipele trebale biti previše labave. Stopala vam jednostavno trebaju biti fiksirana u cipeli. Da biste shvatili koliko vam je odabran par cipela ugodan, nemojte se lijeno ili nespretno hodati malo više dok ih isprobate. Također obratite pažnju na položaj pete – ona ne bi trebala biti “zakrivljena” – okrenuta prema van ili prema unutra. Ako jesu, ove će cipele uzrokovati previše problema pri nošenju, pa će se i brzo brzo pokvariti.

Jeste li svjesni nekih drugih trikova koji bi vam mogli pomoći da izbjegnete neuspješne kupovine? Molimo vas da ih podijelite sa nama u komentarima!

Fotografije: Depositphotos

Fenserka.com