VIŠAK KILOGRAMA JE PREČICA DO KARCINOMA! Gojaznost je vodeći faktor za nastanak bolesti, evo i dokaza, HITNO NA MRŠANJE!

0
519
Foto:Ilustracija

Pregurale ste klimaks, kilogrami su se nagomilali, a vama fali motivacija da smršate? E pa, kad pročitate ovaj tekst, sigurno ćete imati dobar razlog da hitno dovede liniju u red, jer najnovija istraživanja pokazuju da gojazne žene nakon menopauze više obolijevaju od raka dojke u odnosu na one s normalnom tjelesnom težinom.

Kakva je zaista veza između gojaznosti i raka dojke objašnjava dr Gorana Matovina Brko, specijalista interne medicine s Instituta za onkologiju Vojvodine.

  • Gojaznost jeste jedan od vodećih faktora rizika za nastanak malignih bolesti uopšte. To je nešto što je generalno malo poznato u javnosti. Svi vrlo dobro znamo da je pušenje praktično najveći faktor rizika, znamo za ishranu, za viruse, ali različita istraživanja pokazuju da mnogi ne znaju da biti gojazan znači imati veći rizik od obolijevanja od raka. U stvari gojaznost nije okidač nego više promoter tumorskog procesa. Dakle, nešto dovede do nastanka maligne ćelije, a gojaznost pomogne da ta ćelija preživi i preraste u ozbiljnu bolest – objašnjava doktorka.

Prema najnovijim epidemiološkim studijama, 13 maligniteta može da se dovede u vezu s gojaznošću, u manjoj ili većoj mjeri.

  • Tu je na prvom mjestu karcinom endometrijuma, tj. tijela materice. Tu dileme nema! U Americi je, pokazuju istraživanja, skoro 60 odsto svih karcinoma endometrijuma uzrokovano gojaznošću. Dalje slede karcinom pankreasa, prostate, želuca, jednjaka, bubrega i, naravno, karcinom dojke kod žena u postmenopauzi.

Za gojaznost je karakteristično prisustvo masnog tkiva, a masno tkivo nije samo inertna masa masnih ćelija u našem organizmu koja deponuje višak energije. Masno tkivo je pravi endokrini organ, zapravo jedna žlijezda. Posljednjih dvadesetak godina otkriven je niz hemijskih supstanci koje nastaju baš u masnom tkivu, a one djeluju na nastanak ne samo malignih bolesti nego i svih drugih oboljenja koja se javljaju kao posljedica gojaznosti, pre svega, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Dalje, gojaznost je stanje stalne, tinjajuće upale, a hronična upala, takođe, može da dovede do maligne bolesti.

  • Gojazne žene koje su u postmenopauzi imaju i veću produkciju estrogena u organizmu. Taj estrogen nastaje baš u masnom tkivu pretvaranjem muških polnih hormona u ženske. To je ono što dodatno doprinosi većem riziku od oboljevanja.

Osim toga, prognoza bolesti je kod gojaznih osoba mnogo lošija.

  • Gojaznim ženama dijagnoza se često postavlja kasnije, tumor je veći, nekada se već proširio na limfne čvorove u pazuhu ili čak u udaljene organe. To znači da bolest već na samom početku ima lošiju prognozu jer je odmakla – upozorava doktorka Matovina Brko.

Neki podaci, kaže sagovornica, govore da su tumori kod žena s viškom kilograma agresivniji.

  • Dijagnostika je komplikovanija i zahtjevnija, učestalije su komplikacije hirurškog liječenja, sporije zarastaju rane, češći je limfedem, to jest otok ruke poslije operacije. I zračenje može da bude komplikovano zbog pozicioniranja na aparatima. Što se tiče hemioterapije, studije kažu da gojazne žene dobijaju manje doze lijekova u odnosu na stvarnu potrebu, da češće imaju komplikacije hemioterapije i lošiji odgovor na terapiju. Osim toga, gojazne osobe imaju istovremeno i niz drugih bolesti koje su u vezi s gojaznošću, pa onda i to može da komplikuje svaku fazu liječenja – ističe doktorka.

Zdrav život, fizička aktivnost, normalna tjelesna masa i umjerenost u svemu mogu nas donekle zaštititi od raka.

  • Isto važi i za već oboljele, koji su prošli kroz hemioterapije i operacije. Umjerena fizička aktivnost i, ako je potrebno, redukcija tjelesne mase, naravno, uz savjet stručnjaka, mogu da doprinesu boljim ishodima liječenja – savjetuje doktorka Matovina Brko.

Fenserka.com