VIC DANA: Drvo mira

0
926

Sastali se Srbin, Hrvat i Musliman da smisle kako bi mogli posaditi drvo mira, a da se niko ne uvredi.

Kaže Hrvat: – Ja bi posadio kajsiju!

Ova dvojica odgovore: – Ne slažemo se zato što ima ono KAJ.…

Srbin kaže: – Hajde onda da posadimo breskvu!

Ova dvojica odgovore: – Ne može jer ima ono BRE.

Dođe Musliman na red i kaže: – Hajde, da svima bude fer, da posadimo vinovu lozu.

Ova dvojica pogledaše jedan u drugog i slože se.

Sutradan zove Hrvat Srbina i kaže: – Jesi ti vidio kako nas zeznu obojicu jučer!

– Što? – pita Srbin.

– Pa vinova loza, em zelena, em se obrezuje!

BONUS

Mlad momak žuri na posao, vrijeme kišovito. Polako obilazi bare na ulici, kad iz jedne bare iskoči žaba i pravo na njega. Nije se ni snašao kad žaba progovori: Momče, poljubi me i ja ću se pretvoriti u lijepu princezu!!! On žureći samo je stavi u džep i produži… Žaba iz džepa mu kaže: Alo momče, jesi li mene čuo? Jesam, čuo sam te ali sad nemam vremena za takve gluposti. A žaba će opet: Samo me poljubi, i biću s tobom i radiću ti sve što poželiš!!!
Momak je izvadi ponovo iz džepa i kaže joj: Slušaj, ja sam ti informatičar-programer i stvarno nemam vremena za djevojke, ali imati žabu koja govori to je pravo cool!!!

Mujo u vojsci i dobio medalju za hrabrost i sedam dana nagradnog odsustva. Stiže u svoje selo. U selu ga dočekaše kao junaka, a Fata ponosna na svog momka Muju. Kad su ostali sami pita njega Fata: Mujo moj, de mi bolan ispričaj kako si postao junak? Piše da si spasio malu djevojčicu iz nabujale rijeke! Jesam vala spasio sam ponosno će Mujo.-Pa de bolan, pričaj mi kako je bilo? Ma, imamo ti mi vježbu pored rijeke, kad vidimo rijeka nosi djevojčicu. Poručnik kaže Momi da skoči i spasi dijete ali on odbi naredbu, zatim poručnik isto naredi Ibri, ali i on odbi naredbu. Kaže meni narednik: Mujo skači, a ja mu kažem… i spasim dijete. Ma, heroj si ti moj!!! ponosno će Fata. Ma kakav heroj moja Fato, gurnuo me Ibro, a taman sam htio reći poručniku: Ma hoću ku*ac, skači ti!!