UZ OVAJ TRIK OČISTITE I NAJDUBLJE NASLAGE IZ CRIJEVA: Ovako ćete se osloboditi otrova u potpunosti, POTREBNA SAMO JEDNA NAMIRNICA!

0
508

Lan je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ono što lanene sjemenke čini tako posebnima je spoljna ovojnica koja se sastoji od 5 slojeva.

Prvi vanjski sloj, zvan epiderm, sadrži sluzavi materijal koji se aktivira u dodiru s tečnošću.

Ilustracija

Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja odlično čiste crijeva i od velike su koristi za one koji imaju spora crijeva i otežanu probavu.

Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobjeno mljevenjem semenki. Možete ih sami samljeti, u mlinu za kafu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo laneno brašno.

Prednosti mljevenog brašna nad cijelim sjemenom

Cijelo sjeme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mljeveno.

Sjeme prolazi kroz crijeva bez razgradnje, čime ne donosi gotovo nikakve dobrobiti. Mljeveno sjeme u obliku brašna znatno je bolje za konzumaciju i snadbjeva tijelo vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima. Omega-3 masne kiseline prisutne su u jezgri lana i zbog toga ovojnica mora biti probijena da biste ih mogli iskoristiti. To je jedan od razloga zašto laneno brašno ima veću nutritivnu vrijednost od samih sjemenki.

Laneno brašno – brži put do ravnog stomaka

Ako pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna lekovita svojstva i odlična je zamjena za bijelo brašno.

Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Također, može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava crijeva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno djeluje laksativno, te tako čisti crijeva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.

Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tijela čime sprječavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje. Lanene sjemenke najbogatiji su prirodni izvor lignana – supstanci biljnog porekla koje imaju niz ljekovitih svojstava.