UČITELJICA JE UZ OVAJ SIMPTOM OTKRILA RAK, OBRATITE PAŽNJU: Brzo se širi, može dovesti do SMR.TNOG ISHOA!

0
487

Četrdesetdvogodišnja Sara Bejts je podijelila svoju iskrenu ispovijest o borbi sa rakom, ističući da je samo uz pomoć jednog simptoma otkrila podmuklu bolest.

Nastavnica Sara Bejts je u 42. godini dobila rakk debelog crijeva a prvi simptom koji je primijetila je promjena u stolici.  Kako kaže, imala je sreće što je o tome otvoreno pričala sa porodicom, prijateljima i doktorima, jer joj je to, kako se kasnije ispostavilo, spasilo život.

I dok mnogi ljudi imaju problem da pričaju o promjenama koje primete na svom tijelu, smatrajući ovo previše privatnom i delikatnom temom, svjesna je da joj je razgovor o tome pomogao da na vrijeme otkrije zloćudni tumor.

– Posljednja stvar o kojom sam željela da pričam sa doktorom ili porodicom je kakvu imam stolicu, ali se ispostavilo da sam danas živa zahvaljujući tome – ističe ova hrabra žena.

Sara je prvo posumnjala da nešto nije u redu kada je prije nekoliko godina primijetila male kapljice krvi u izmetu. Pošto se relativno skoro porodila, prvo je pomislila da je riječ o nekoj bezopasnoj promjeni i nije tome pridavala mnogo značaja. Međutim, kada je krv nastavila da se pojavljuje posjetila je ljekara.

Urgentno je poslata na kolonskopiju, endoskopski pregled debelog crijeva kojim se otkrivaju sve patološke promjene. Dvije nedjelje kasnije, test je pokazao da su se na debelom crijevu pojavila tri polipa, koje je nastavnica ubrzo uklonila jednostavnom procedurom. Međutim, iako je doktor upozorio da postoji šansa da se polipi vrate, nije se previše brinula oko toga, a svoje zdravstveno stanje je redovno pratila.

Kada je godinu dana kasnije primijetila da su se simptomi vratili, Saru su ljekari ponovo poslali na kolonoskopiju, ali ovog puta vijesti su zauvijek promenile njen život.

– Otišla sam na kolonoskopiju, pozitivno sam razmišljala jer je prvi put sve proteklo sjajno, ali me je zatekao najgori scenario. Polipi su se vratili, a doktori su otkrili tumor na debelom crijevu – otkrila je.

Srećom, tumor je bio u početnom stadijumu, ali je morala da uradi dodatne analize kako bi se utvrdilo da li je riječ o malignoj ili benignoj vrsti karcinoma.

Čekanje je izazvalo anksioznost, a tješila je sebe činjenicom da je rak odmah otkriven i da nije postojala mogućnost da se proširio po tijelu.

Nekoliko dana prije Nove godine testom je ustanovljeno da je tumor maligan. Rana dijagnoza je najvažnija, tako da je Sara odmah poslata na operaciju na kojoj joj je hirug uspešno otklonio tumor.

Kako je operacija prošla izvrsno, Sara se brzo oporavila, a danas redovno ide na analize i prati svoje zdravstveno stanje.

S obzirom na to da je prošla kroz užasnu borbu, kao i da uvijek postoji mogućnost da se opaka bolest vrati, apeluje na sve da nikada ne ignorišu promjene u svom tijelu.

Svaki simptom, čak i nešto na šta ne obraćate previše pažnje, mogu da budu pokazatelji da u organizmu ne funkcioniše sve savršeno.

(Telegraf.rs/K.M.)