SVI STE SE SMIJALI BAPSKIM PRAZNOVJERJIMA i savjetima, a znate li da u nekima IPAK IMA ISTINE!

0
747

Često čujemo „upozorenja“ starijih ljudi oko sebe, a još češće na njih odgovaramo smijanjem.

Zvuče nam smiješno i sujeverno, ali evo nekoliko „praznovjerja“ za koja je znanstveno dokazano da su tačna.

Žene koje rađaju dječake imaju teži porođaj

Jedna Irska studija iz 2003. dokazala je da je u tim slučajevima bilo puno više hitnijih carskih rezova. Razlog za to je činjenica da su dječaci uglavnom teži i veći od djevojčica.

Čokolada ublažava predmenstrualne grčeve

Pokazalo se da je velika potreba za čokoladom prije pojave menstrualnog ciklusa zapravo proizašla iz fizioloških razloga. Studije kažu da čokolada sadrži hranjive sastojke i antioksidanse poput anadamida, koji imaju umirujući učinak i održavaju bol u ravnoteži s ostatkom raspoloženja.

Štucanje u trudnoći znak je da će vaša beba imati puno kose

Ovaj mit ne samo da je tačan, nego su ga potvrdili i ljekari iz Baltimora. Proveli su anketu kako bi odbacili ovo vjerovanje, ali dokazali su upravo suprotno. Štucanje stvarno uzrokuje rast kose kod nerođenih beba.

Klin se klinom izbija

Ako ste noć prije konzumirali puno alkohola, a dan nakon toga imate užasan mamurluk, babe bi vam odmah rekli da popijete jedno piće kako biste se riješili mamurluka. Nauka je to takođe potvrdila. Pokazano je da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ali to može doprinijeti da postanete ovisnosni o alkoholu, pa ako sljedeći put shvatili da ste pretjerali, savjetujemo vam da popijete čašu vode prije spavanja.

Ilustracija

Sir izaziva čudne snove

Dugo vremena se vjerovalo da je riječ o najobičnijem mitu, da ukoliko budete jeli sir prije sapavanja, imaćete jako čudne snove. Međutim u jednoj studiji je testirano preko 200 ispitanika koji su jeli sireve pred spavanje, a velika većina je potvrdila da su imali čudne snove.
Izvor: magazindan.info