SVEKRVA SIR I KISELO VRHNJE DRŽI NAOPAKO U FRIŽIDERU: Čim mi je rekla zašto, URADILA SAM ISTO! I VI ĆETE!

0
980

Svatko želi najbolju i najsvježiju hranu za sebe i svoju porodicu, ali nemamo uvijek mogućnost  za odlazak u trgovinu svaki dan. Zato se neizbježno suočavamo s potrebom održavanja hrane svježom duže vrijeme.

Ovo je nekoliko trikova koji će vam pomoći u tome:

Zamrzavanje mlijeka

Ako ste kupili galon mlijeka i tek tada ste shvatili da idete na godišnji odmor, ne brinite, neće se pokvariti – ako ga zamrznete. Međutim, postoji nekoliko pravila. Izlijte malo mlijeka prije zamrzavanja, jer će se zamrzavanjem povećati volumen. Najbolje je zamrznuti svježe mlijeko i ne držati ga u zamrzivaču duže od 4 do 6 sedmica

Zamrzavanje jaja u kalupu za led

Ponekad nismo u mogućnosti iskoristiti sva jaja dok su svježa, ili koristimo samo bjelanjke, dok nam žumance ostaje. Bez brige, i ona se mogu zamrznuti! Samo ih ubacite u kalup i dodajte malo soli ili šećera (to će sačuvati njihovu teksturu). Zatim ih upotrijebite po potrebi.

Zadržavanje omiljenog umaka u kesama za zamrzavanje

Preostali umak je još jedan kandidat za zamrzavanje.

Zelena salata zamotana u papirnati ručnik ostat će duže svježa

Zelena salata ostaje svježa, čak i sedmicu, ako listove omotate papirnatim ručnikom. Suvišna vlažnost će se upiti u papir i neće dopustiti da se listovi osuše.

Jabuke se mogu pohraniti u hladnjak i na nekoliko mjeseci

Jedina stvar koju treba imati na umu je da ne biste trebali dopustiti da se dodiruju kako ne bi došlo do oštećenja takvim kontaktom. Zamotajte svaku od njih u novinski papir, na primjer.

Skladištite mrkve u pijesku da ih održite svježe

Vrtlari preporučuju pohranjivanje mrkve u pijesak, što uopće ne iznenađuje: pijesak smanjuje isparavanje vode i usporava truljenje.

Kravlji sir i kiselo vrhnje ”spasite” okretanjem naopako

Vaš sir i vrhnje će ostati svježi i do dva puta duže ako ih stavite u frižider naopako. To će stvoriti vakuum koji sprječava rast bakterija.

Luk će ostati svjež ako ga stavite u čašu vode

Mladi luk može zadržati svježinu duže ako ga držite u posudi s vodom.

Svježe zelje se najbolje  čuva u staklenim posudama

Luk, češnjak ili peršin zadržat će okus i mjesec dana kada se pohranjuju ovako. Zelen neće trunuti, sušiti se ili izgubiti miris.

Sačuvajte med od oksidacije pohranjivanjem u staklenu posudu

Med može godinama zadržati korisna svojstva, ali  važno ga je pravilno pohraniti. Najbolji spremnik za to je tamno staklo s dobrim poklopcem.