Stvari koje vam prećute na manikiru


Da li je sprava za oblikovanje noktiju očišćena od ostataka tuđih noktiju? Da li je pedikirka oprala ruke? Neka od ovih pitanja motaju ti se po glavi tokom manikira, ili pedikira?

Dr. Robert Spalding, autor knjige “Death by Pedicure,” tvrdi da milioni naivnih klijenata izlazi iz salona za manikir inficirano bakterijama, virusima ili gljivicama. I koji god salon izabrali, faktor rizika je uvijek tu.

1. Oni ne odbijaju klijente

Kao i kod većine poslova ni vlasnici salona za manikir i pedikir ne odbijaju mušterije koje plaćaju. To znači da ljudi koji pate od infekcija noktiju imaju tretman sa istim instrumentima kao i vi – pedikeri ih ne upućuju ljekaru. Dr. Spalding smatra da je najveći rizik u ovim salonima prenos infekcija sa mušterije na mušteriju.

2. U skupe bočice ubacuju jeftine proizvode ili ih razrjeđuju

Jin Soon Choi, vlasnica “Jin Soon Natural Hand and Foot Spas” u Njujorku čula je o brojnim salonima u kojima se u bočice skupih proizvoda stavljaju jeftine generičke zamjene. Iz tog razloga saloni vam naplaćuju više jer vas navodno tretiraju skupim proizvodima, iako zapravo koriste jeftinu zamjenu.

3. Samo zato što nema krvi, ne znači da vas nisu posjekli

-Oštećenja na koži mogu biti mikroskopski mala ili jedva vidljiva -, kaže dr. Spalding. Osjetiš li nelagodnost čak i na sekundu vjerovatno je sloj kože oštećen i otvoren je put za infekciju.

4. Ni jedna tečnost za dezinfekciju nije 100 posto djelotvorna

Neke mikroorganizme je lako ubiti, a neke ne -kaže dr. Spalding i dodaje da i u samoj industriji postoji neslaganje oko toga šta znači sterilizovano. Tvrdi da mnogi koji rade u salonima zapravo ne znaju da li tečnost koju koriste ubija sve opasne mikroorganizme. Zaposleni se zapravo susreću sa situacijama za koje je potrebna medicinska škola, a oni je nemaju.

5. Važno je doći neobrijan

Prije odlaska na pedikir ne bi trebalo da brijete dlake na nogama. Pedikerima je svejedno jeste li dlakavi ili ne, ali ako su vam noge svježe obrijane bićete osjetljiviji na infekcije. Naime, svježe obrijane noge imaju otvorene pore, a često i male ranice koje ne vidiš. Do infekcije će lakše doći.

6. Neki predmeti se ne dezinfikuju

U aparat za dezinfekciju koji jedini ubija sve uzročnike infekcija mogu da se stave samo metalni predmeti. Mnoge turpije i gumice za poliranje, četkice i drugi alati koji nisu od metala ne mogu se lako očistiti.

7. Uklanjanje kože sa tabana je nepotrebno

U nekim salonima nude uklanjanje kože sa tabana, ali poznati pedikeri upozoravaju da to nikako ne treba preporučiti sportistima, jer će to uticati na kvalit njihove vježbe. Drugi je mogu ukloniti ako postane debela i izaziva nelagodnost, ali tek nakon potapanja, i to samo struganjem ili hemijskim pilingom. Nikad ne dozvoli uklanjanje kože oštrim predmetom. Osim što je sječenje higijenski rizično, što više budete sjekli, to će se koža naknadno još više zadebljati.

Intermezzo.ba

Ostavi i ti komentar! :)