STIŽE NAM OPAKI CIKLON SA MEDITERANA: Spremite se na STRAHOVITO NEVRIJEME, nakon njega će nas okovati SNIJEG I LED!

0
330

S početkom sedmice širom Srbije dolazi zahlađenje sa kišom i slabim snijegom. Takvo vrijeme će se kratko zadržati, a prava zima nam, prema prognozama meteorologa, stiže tek od januara

Iako je već decembar, temperature su iznad prosjeka za ovo doba godine. Pa tako, osim povremenog jutarnjeg mraza ili kišovitog dana, građani Srbije, osim na planinama, još nisu osjetili pravo zahlađenje.

Prema riječima meteorologa, od sutra nas očekuje kiša, a snijeg koji je najavljen neće se zadržati na tlu upravo zbog natprosječnih temperatura.

Ciklon sa Mediterana od ponedjeljka će donijeti malo jače naoblačenje sa kišom. S obzirom na to da ćemo se tokom većeg dijela dana nalaziti u njegovom toplom sektoru, očekuje se južno strujanje i samim tim dolaziće do priliva toplije vazdušne mase sa juga – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Uz kišu, dodaje, u košavskom području duvaće jak jugoistočni vjetar.

Krajem dana i tokom večeri daljim pomjeranjem ciklona na istok očekuje nas i prodor hladnog fronta sa severozapada, pa će doći do priliva hladne vazdušne mase. Očekuje se prelazak kiše u susnežicu i snijeg, prvo u brdsko-planinskim predjelima, a u toku noći ponegdje i u nižim dijelovima Srbije – priča Đurić.

Jugoistočni vjetar biće u skretanju na severozapadni, a temperature će u ponedjeljak biti od pet do deset stepeni, dok će tokom večeri pasti oko nule.

Istovremeno, u Vojvodini neće biti snijega. Biće ga južnije od Save i Dunava u gradovima koji su na višoj nadmorskoj visini, u Užicu, Novom Pazaru, Vranju. U nižim predjelima ne očekuje se zadržavanje snježnog pokrivača – dodaje meteorolog Đurić.

U utorak će i dalje biti osjetno hladnije.

  • U Vojvodini se očekuje suvo i sunčano, a u ostalim predjelima tokom jutra i prije podneva oblačno sa kišom, susnežicom i snijegom, a u poslijepodnevnim satima prestanak padavina i razvedravanje. Vjetar će duvati i tokom utorka, a maksimalne dnevne temperature iznosiće od dva do šest stepeni Celzijusa, dok će jutarnja biti oko nule – priča sagovornik.

Od utorka slijedi osjetniji porast vazdušnog pritiska pod uticajem anticiklona i iz tog razloga uslediće stabilizacija vremena.

  • Od srijede nas očekuje stabilno i suho, sa mogućnošću kratkotrajnih padavina u nekim dijelovima zemlje. U početku će biti jutarnjih mrazeva, a tokom dana prohladno sa maksimalnim temperaturama oko pet stepeni. Međutim, od petka nam slijedi dalji porast temperatura – preko 10 stepeni.
  • Takvo vrijeme bi se zadržalo do početka druge dekade decembra da bi usledilo ponovo kratkotrajno i prolazno naoblačenje – pojašnjava Đorđe Đurić i dodaje da je prava zima ipak rezervisana za januar i februar.

Za ovu „odloženu zimu“ meteorolog kaže da su zaslužna – topla strujanja vazduha.

  • Duži vremenski period smo pod uticajem ciklonske serije iznad Atlantika i Mediterana, a njihovi položaji su takvi da smo mi uglavnom bili u tim toplim sektorima, tako da na našim predjelima struji topla vazdušna masa koja se sa Sjevera Afrike, u vidu južnog strujanja, premještala dalje preko Mediterana ka našim predjelima – zaključuje Đurić