STAJETE NA LUDI KAMEN? Ovih 6 PITANJA morate pitati svog partnera i sebe PRIJE BRAKA!

0
638

Bez obzira na to da li ste sa svojim partnerom tjednima, mjesecima ili godinama, sasvim je normalno da razmišljate kako biste funkcionisali u braku.

Možda ćete se naći pitanja poput: “Je li to neko s kim vidim ostatak svog života?” “Jesmo li kompatibilni?” “Je li moj trenutni partner dobar izbor za mene?”

Postavite svom partneru ova pitanja:

1. Kako, po tvom mišljenju, izgleda savršen brak?
2. Šta su po tebi vrijednosti i ciljevi braka?
3. Kako bismo rješavali sukobe u braku?

Ova su pitanja važna jer pokazuju određenu razinu jasnoće u vrijednostima, očekivanjima i rješenju sukoba”, kaže dr. Harwick. “Dio prepoznavanja odgovara li vam partner, jest da budete u mogućnosti komunicirati o vrijednostima i očekivanjima u vezi.”

Iako je uobičajeno vjerovati da je strast jedni prema drugima glavni pokretač u dugoročnoj vezi, Doktor Harwick kaže da ova pitanja prelaze preko toga.

Postavite sebi ova pitanja:
1. Kako su moji osjećaji i misli povezane sa brakom?
2. Kakav su primjer braka dali moji roditelji? Kako to sada utječe na mene?
3. Jesam li spreman napraviti kompromis s partnerom u vezi donošenje zajedničkih odluka?

Neophodno je istražiti koje su ne samo vaše vrijednosti, već i kakvo je ponašanje vama modelirano, što bi moglo utjecati na vaše perspektive”, kaže dr. Harwick.

Treće pitanje je također važno, jer zahtijeva da budemo iskreni prema sebi – nešto što ne bi moglo biti prirodno za sve. Kompromis zahtijeva da se obje strane sastanu u sredini – ne samo jednoj strani. Stoga provjerite da li ste spremni na kompromis. To je ključ uspješnog braka.