ŠTA VAM USNE GOVORE O ZDRAVLJU?! Ovo niste znali, a može SPASITI ŽIVOT!

0
892

Naše usne imaju više od milion nervnih završetaka i osjetljivije su od vrhova prstiju. Svi znaju, posebno žene, da usne trebaju posebnu njegu.

Mogu signalizirati da imamo problema sa svojim zdravljem i da obratitimo pažnju. Evo na koji način:

1.Male posjekotine na uglu usta – Kad slina ostane zarobljena u uglu usta, ona isušuje kožu koja može puknuti. Ako često ližete usne, toplina i vlaga u uglovima stvaraju savršene uvjete za infekcije. Infekcija je najčešći uzrok ovih posjekotina. Ako se to događa prečesto, ne oklijevajte otići liječniku.
2.Suhe i ispucale usne – mogu ukazivati ​​na nedostatak vlage u ostatku tijela. To se može dogoditi i zbog klime ili stresa. U tom slučaju pijte više vode i koristite hidratantne kreme. Također, razlog za ispucale usne može biti alergija. Obratite pažnju ako imate, primjerice, neke druge simptome poput svrbeža.
3.Izrasline na usnama- mogu biti bolne ili neugodne, ali većinu vremena su bezopasne i mogu nestati bez ikakvog liječenja. To može biti na primjer, nakon ozljede, injekcije hijaluronske kiseline, reakcije na hranu, virusne infekcija, herpesa…
4.Crveni prsten oko usana – Jedan od najčešćih razloga je dermatitis usne šupljine. Uzastopno lizanje usana isušuje prirodna ulja s kože oko usana te ih čini crvenim i svrbežnim. Jednostavni ovlaživači i uklanjanje ove navike mogu riješiti ovaj problem.
5.Nabori na gornjoj usni – Ako ste počeli primjećivati ​​puno bora na gornjoj usni, to mogu biti i fizički i emocionalni razlozi. Obratite pažnju na svoje loše navike, poput upotrebe slamke za piće ili pušenja previše jer ste pod stresom.
6.Promjena boje usana- Plave usne mogu ukazivati ​​na slabu cirkulaciju kisika u krvi. Možete imati iste simptome u prstima i nožnim prstima. Bijele ili blijede usne mogu ukazivati ​​na anemiju, što zapravo zahtijeva liječničku pomoć. Također je moguće da imate nizak šećer u krvi, probleme s cirkulacijom ili nedostatak vitamina.
7.Natečene usne – Oticanje može biti znak alergijske reakcije. Ako ste primijetili da vam usne postaju veće svaki put kada koristite određenu kozmetiku, riješite ih se. Ako su vam usne u kratkom vremenu sve veće i veće, obratite se ljekaru.
8.Crne mrlje na usnama – ne biste ih trebali zanemariti. Najbolja opcija je odlazak liječniku. Hiperpigmentacija je uobičajeno stanje koje može uzrokovati smeđe mrlje. Možete ga primijetiti ne samo na usnama, već i na obrazima, nosu i čelu. Sunčane pjege također mogu biti razlog. U ovom slučaju ih osjetite više nego što ih vidite. Čim se sumnja na rak, važno je zakazati pregled kod liječnika.