Šta obući za prvi razgovor za posao?


Vjerovala ili ne, prvi utisak na razgovoru je najvažniji i o njemu može zavisiti tvoj posao! Nemoj dozvoliti da zbog odjeće ne dobiješ priželjkivan posao.

Kada se dogodi da na intervju trebaš ići maksimalno pripremljena, a pod tim se smatra i da budeš primjereno obučena.
Najčešći scenario je: Sretna si, obućeš svoju najbolju odjeću za posao i uvjerena si da si upravo ti osoba koja će dobiti posao. No, kada dođeš na intervju shvatiš da si se obukla previše uštogljeno ili previše formalno jer je intervju ležeran. Naravno, postoji i druga situacija, obukla si se ležerno, a pred tobom sjedi ispitivač u strogom crnom poslovnom odjelu.
Prvi utisak je upravo onaj koji je najvažniji i često sve ostalo pada u drugi plan. Teško da će ti neko dati previše šanse da se dokažeš na poslu sa svojim znanjem i sposobnostima ukoliko steknu loš utisak.

Moraš biti svjesna da na žalost još uvijek u društvu vladaju predrasude i u kojem se radi razlika između muškaraca i žena. Takođe, živimo u vremenima kada malo ko zapošljava nove radnike, a konkurencija je i više nego velika. Možda će zbog toga upravo tvoja odjeća biti presudna u tome hoćeš li dobiti posao ili ne.
Evo nekoliko korisnih savjeta kako se obući na razgovor za posao.

 

Udobna odjeća
Kada si pozvani u firmu na intervju raspitaj se ima li kodeks oblačenja u toj firmi, naravno indirektno. Ukoliko saznaš kako se oblače zaposleni na sličnim položajima, kakav bi bio tvoj, obuci se nešto bolje nego što ti je običaj. No, nemoj pretjerivati. Jedna od najvažnijih stvari je da se ti osjećaš udobno u toj odjeći i da te ne sputava i čini nelagodno prilikom razgovora. Ionako ćeš i bez neudobne odjeće osjećati manju ili veću nervozu, pa nemoj na sebe stavljati dodati teret. Obuci ono u čemu ćeš osjećati svoju nadmoć i samopouzdanje.

Jednostavniji izgled
Bez obzira za koje radno mjesto je intervju, nemoj obući teksas hlače, odjeću u kričavim i čudnim bojama, ultra visoke pete ili patike. Na većini radnih mjesta sigurno ti neće pomoći vidljivi piercing ili više njih, te tetovaža i raščupana kosa. Ni u ludilu ne pomišljaj da žvačeš žvakaću gumu ili da na sebi imaš izgužvanu odjeću ili hlače iz kojih ti viri pola dupeta.
Sve to te može koštati posla, bez obzira koliko si pametna.
Bila mlada ili nešto starija, zaboravi kratke suknjice i haljinice i isto tako neprimjereno uske majice i suknjice. Jednom riječju, obuci se konzervativnije.
Kasnije, kada dobiješ posao, moći ćeš istražiti do kuda smije ići tvoj stil. Na razgovor moraš doći pristojno i jednostavno obučena. Zaboravi na veliki i upadljiv nakit. Svedi ga na minimum.

Prvi utisak – najvažniji

Prema istraživanjima sprovedenima u SAD-u, čak 55 posto ljudi dobiva posao zahvaljujući prvom utisku.
Pripazi da na sebi nemaš prenapadnu šminku, jak omamljujući parfem, previše dekoltiranu majicu ili previše raskopčanu košulju. Pazi da boja tvoje kose i frizura bude jednostavna i uredna. Hulahopke neka budu jednostavne, bez uzoraka, u boji kože, smeđe ili crne. Uredi nokte da ne budu predugi, no bez laka jarkih i upadljivih boja. Neće biti na odmet ukoliko sa sobom uzmeš lijep fascikl ili aktovku.
Preporučujem da dan prije intervjua isprobaš kako ćeš izgledati te da ako nešto ne odgovara tvom izgledu, stigneš još promjeniti.
Cipele neka budu jednostavnije, neupadljive i zatvorene, bez obzira, bilo ljeto ili zima.

 

zena.hr

Ostavi i ti komentar! :)