Šta možete uraditi kako biste postali bolja verzija sebe?

0
158

Mnogi od nas često razmišljaju o tome šta možemo promijeniti u našem životu kako bi postali neka druga, bolja osoba.

U tom procesu, veoma je važno povezati se sa samim sobom i podsjetiti se svih naših dobrih strana kroz samoreflekciju. Upravo zbog te stalne težnje da budemo što bolja verzija samih sebe često se desi da zaboravimo da postoji srž u nama koja je već perfektna. Toga nismo svjesni zato što je ta perfektna srž često prikrivena mnogobrojnim izgovorima i nesigurnostima.

Kako bi postali bolja verzija samih sebe potrebno je da otklonite blokade koje vas sprečavaju da budete ono što ustvari jeste. Tri koraka pomoći će vam u tome:

  1. Svaki dan razmišljajte o sebi

Razmišljanje o samom sebi nešto je što bi svaka osoba trebala uvesti u svoj način života. To je alat pomoću kojeg možete naučiti lekcije koje mnogi ljudi nauče iz iskustava koja često mogu biti bolna ili neugodna. Jednostavno svakoga dana odvojite nekoliko minuta da u tišini analizirate odluke, reakcije i emocije koje ste iskusili tokom dana. Primijetit ćete neke šablone i sile koje djeluju u vašoj podsvijesti i naučit ćete više o njima. Uenje o vlastitoj podsvijesti korisno je zato što ti podsvjesni postupci dovode do većine vaših odluka. Najbolje je da ovo razmišljanje ostavite za kraj dana i zapisujete svoje zaključke u dnevnik. Samim time bit ćete svjesniji svakodnevnih okidača i reakcija na njih. Bit ćete svjesniji svojih odluka i lakše ćete povezati svoje odluke i svoje želje. Također ćete bolje reagovati na razne podražaje iz okoline.

  1. Svoju najgoru naviku zamijenite potpuno suprotnom navikom

Svoju najgoru naviku, onu koja crpi najviše vaše energije, daje gotovo ništa zauzvrat i sprečava vas da budete ono što ustvari jeste, i zamijenite je sa potpuno suprotnom navikom. Recimo da je navika koju želite zamijeniti odugovlaenje. Tu naviku zamijenite trenutnim djelovanjem. Naprimjer, želite nešto uraditi i vaša navika govori vam da to uradite kasnije, ili sutra. Recite sebi ne i uradite to istog momenta ili barem poduzmite neke uvodne korake ka izvršenju te radnje. Koja god navika bila u pitanju, ako je loša zamijenite je.

  1. Napravite listu pet stvari koje „pune“ vaše baterije i radite ih svakodnevno

 

Na papir zapišite sve one stvari koje pune vaše baterije, sve ono zbog ega vam je srce puno i energija obnovljena. Izaberite barem pet tih stvari i tokoom jednog mjeseca potrudite se da svakodnevno obavljate barem jednu od njih. Napunite svoje baterije!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here