Soda bikarbona može vas podmladiti

0
74

Soda bikarbona moćan je sastojak sa bezbroj mogućih upotreba u cijelom domaćinstvu, a posebno u kuhinji i kupatilu.

Pored upotrebe prilikom pripremanja hrane, soda bikarbona može se koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa iz tepiha, odjeće i raznih drugih površina u vašem domu, i veoma je dobra za izbjeljivanje odjeće.

Treba spomenuti i estetski te medicinski korisna svojstva sode bikarbone kojom možete tretirati razna zdravstvena stanja.

Soda bikarbona ima sljedeće koristi:

Neutralizuje neugodan miris znoja

Sodu bikarbonu možete iskoristiti za pripravljanje dezodoransa koji će vas satima štititi od neugodnih mirisa izazvanih znojenjem. Pomiješajte nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja sa četiri supene kašike sode bikarbone. Nanesite ovu mješavinu na pazuhe i uništit ćete bakterije koje izazivaju neugodne mirise.

Neutralizuje neugodne mirise tijela

Dodajte malu šolju sode bikarbone u kupku i odmarajte se u takvoj vodi najmanje pola sata. Soda bikarbona neutralizovat će neugodne mirise tijela i pomoći onima sa masnom kožom. Soda bikarbona bori se protiv bakterija i kiselina. Kako bi vaša koža postala mekša, ponovite postupak jednom do dva puta sedmično.

Čini kožu mekšom

Pomiješajte sodu bikarbonu, vodu i sapun i s tom mješavinom masirajte stopala i šake kako bi vašoj koži omogućili prijeko potrebnu vlažnost. Poslije toga šake i stopala dobro isperite.

Čuva zdravlje noktiju

Nanesite mješavinu sode bikarbone i vode u omjeru 3:1 na nokte kako bi nokti i zanoktice bili zdraviji. Dobro isperite.

Osvježava dah

Dodajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode i miješajte dok se soda ne istopi. Isperite usnu šupljinu ovom mješavinom kako bi uništili bakterije, riješili se neugodnog zadaha, te dezinficirali grlo i usnu šupljinu. Ponovite postupak svakog drugog dana.

Čini kosu zdravijom i čišćom

Komercijalni šamponi i regeneratori puni su štetnih hemikalija koje narušavaju ravnotežu tjemena i čine kosu slabijom. Jednom mjesečno umjesto šampona koristite sodu bikarbonu, kako bi očuvali zdravlje kose i tjemena.

Izbjeljuje zube

Paste za izbjeljivanje zuba uvijek sadrže sodu bikarbonu, ako pomiješate sodu bikarbonu sa hidrogen peroksidom, dobit ćete moćan izbjeljivač. Koristite mješavinu jednom sedmično, ne češće, kako bi spriječili oštećenja zubne cakline.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here