Perut


Perut je neprijatna pojava i problem koji muči i muškarce i žene svih uzrasta. Javlja se u vidu malih ili velikih belih ljuspica koje mogu biti praćene svrabom, što dodatno doprinosi već postojećem osjećaju neprijatnosti.

Svi koji su nekad imali, ili imaju perut, znaju kakve probleme mogu da imaju pri izboru šampona, pakovanja, pa do gelova, lakova i drugih preparata za kosu. O tome da su nam tamne stvari zabranjene, nećemo ni da pričamo. Nije baš lijepo vidjeti djevojku ili momka u crnoj bluzici, a na ramenima i leđima sitne bijele ljuspice…..

Koliko god čisti bili, ovo vizuelno stvara utisak neurednosti. Elem, toliko toga se može reći o svemu ovome, ali postoje mnoge činjenice i zablude koji mnogi od nas nisu znali.

Da li ste znali?

Da li ste znali da postoji čak tri tipa peruti? Da, postoji. Jedna vrsta peruti je MASNA perut. Od ove vrste peruti može da vas svrbi tjeme, i ovakvu vrstu perutanja najčešće izazivaju gljivice. Ljuspice kod ovog tipa peruti se ljepe na tjeme, i ne opadaju.

Zatim, imamo i SUVU perut, koja nastaje zbog pretjerano suve kože glave. Ljuspice kod ovakvog tipa peruti, opadaju sa kože glave.

Treći tip peruti je takozvana LOKALNA perut, i ona se javlja kada koža glave proizvodi ćelije u velikim količinama, i tada su ljuspice vidljive u velikim komadima.

Zašto je bitno znati sve ovo? Bitno je jer, onaj preparat koji liječi jedan tip peruti, može da pojača problem ako imate drugi tip peruti. Prepoznaćete da ste pogriješili pri izboru određenog preparata protiv peruti, onda kada poslije nekog vremena nakon upotrebe tog preparata, problem postane veći nego što je bio dok niste počeli sa upotrebom tog preparata.

Glavno pitanje – ŠTA KORISTITI?

U slučaju peruti, pravi odabir šampona je isto toliko moguć koliko i dobitak na lutriji. Rijetko kome neki šampon može pomoći u TRAJNOM oslobađanju ove napasti. Ali privremeni efekti mogu biti mogući. Najbolje rješenje mogu biti medicinski šamponi koji se mogu kupiti u svakoj apoteci ili bolje opremljenijoj parfimeriji.

Ako spadate u onu grupu ljudi koji ne vjeruju šamponima, postoje i alternativna rješenja.

Tradicionalna medicina:

Crni luk- prepoloviti glavicu luka na pola i tom polovinom trljati tjeme.

Maslinovo ulje – pakovanje od maslinovog ulja koristiti pri oslobađanju od suve peruti.

Kopriva – kapi koprive utrljati u tjeme poslije pranja kose.

Žalfija – isprati teme čajem od žalfije.

Jabukovo sirće – razblaženo sa vodom, masirati tjeme da se spriječi perut.

Ukoliko vaš problem nije riješiv alternativnim sredstvima i samoinicijativnim izborom šampona, najbolje bi bilo potražiti savjet dermatologa.

uveklepa.com

Ostavi i ti komentar! :)