Ovo su promjene NA GRUDIMA koje mogu biti “CRVENA ALARM” za ZDRAVSTVENE probleme, NE IGRAJTE SE!

0
2273

Sa godinama dolazi i mudrost, ali i rizik od mnogih bolesti. Iako je većina simptoma povezanih sa starenjem koje opažamo spolja na našem tijelu potpuno normalno, neki mogu biti malo zabrinjavajući. I svaku minutnu promjenu treba pažljivo nadgledati, jer svaki dan 2/3 sm,rti prouzrokuje probleme povezane sa godinama.

Normalne promjene dojke

  • Strije

Kako starite, pojavljuju se strije. Iako čudno, savršeno su normalni. S godinama, nivo hormona potreban je za održavanje elastičnosti kože. Kao rezultat toga, pojavljuju se ove strije.

Uvećavanje grudi tokom trudnoće je takođe faktor. Razina visokog stresa takođe može uzrokovati pojavu strija preuranjeno, tako da je bolje ostati bez stresa.

  • Usmjerne bradavice prema dolje

Kad s godinama, grudi i bradavice počnu okrenuti prema dolje, vjerovatnije je da su oslabljeno tkivo dojke i gravitacija u igri.

Postoje i razni drugi faktori na koje morate imati na umu. Ako imate velike grudi ili visok indeks tjelesne mase, tada će vam se dojke sagnuti prije, a možda i više. Također, ako redovito pušite, grudi bi vam se mogle spustiti ranije nego što se očekivalo.

  • Širenje prostora između grudi

Mnogo ovih promjena rezultat je snižene količine estrogena koju tijelo proizvodi. Ovaj važan seksualni hormon je takođe odgovoran za održavanje čvrstoće grudi.

Gusta tkiva zamjenjuje se masnim tkivom i prostor između grudi može se proširiti kako prodire grudi. Ali hoće li se vaše grudi spustiti daleko jedna od druge ili će se činiti da padaju prema dolje ovisit će o obliku i veličini vaših grudi.

Promjene grudi koje su crvene zastave

  • Tvrde kvržice

Iako kvržice na dojkama imaju prilično lošu reputaciju karcinoma, većina njih nije. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji, većina njih je bezopasna. Oni su uglavnom rast bez karcinoma ili nakupljanje tečnosti.

Ali bolje je biti siguran nego žaliti. I rak dojke je lakše liječiti ako se uoči rano. Stoga, ako primijetite novu kvržicu, zakažite sastanak u klinici za dojke i sami se pregledajte. Možda će vam biti potrebno da nabavite mamograf, ultrazvuk ili čak biopsiju gde će igla biti ubačena u kvržicu za prikupljanje ćelija za testiranje.

  • Bol u grudima

Kancerozna tkiva rijetko uzrokuju bol u dojkama. Ipak, još uvijek kažemo da bi trebao biti razlog za zabrinutost i da biste svakako trebali potražiti medicinsku pomoć, jer rijedak, ali agresivan oblik karcinoma dojke nazvan Upalni karcinom dojke (IBC) uzrokuje bol.

Osim bola, IBC ima i druge vrlo izražene simptome, poput pojave crvenih točkica. U svakom slučaju, ako se bol nastavi duže od sedmice dana ili se vremenom pogoršava, vjerojatno je bolje konzultirati se s liječnikom. Kao što smo rekli ranije, bolje je biti siguran nego žaliti.

  • Pražnjenje bradavica

Čak i ako niste trudni ili ne dojite, iscjedak iz bradavica ne bi trebao izazvati mnogo sumnji. Iscjedak može biti bezbojan, mliječan, žut, zelen, smeđi ili čak krvav. Ipak, ako primjećujete tekućinu kako curi iz bradavica redovno ili dok ste pritisnuti, trebali biste se provjeriti. To vrlo dobro može biti zbog karcinoma u tkivima.

  • Dojke izgledaju drugačije jedna od druge.

Savršeno simetrične grudi su rijetkost, pa nemojte paničariti nakon što pročitate članak ako se izgledaju drugačije jedna od druge. Međutim, ako vam se jedna dojka naglo promijeni u veličini šalice ili se područje najednom osjeća debljim, tada bi svakako trebali stupiti u kontakt s liječnikom. Nagla promjena oblika jedne dojke može biti znak raka dojke.

  • Crvene mrlje

Crvene mrlje na dojkama obično su osip ili privremeno stanje kože. Ali oni su i znakovi upalnog karcinoma dojke (IBC). Ovaj oblik raka je rijedak, ali agresivan. Samo oko 2–4 posto slučajeva karcinoma dojke je IBC, a ipak 7–10 posto smrtnih slučajeva povezanih s rakom dojke je zbog toga.

Da biste bili sigurni, redovito treba da nadgledate grudi. Ako vidite crvene mrlje i takođe osjećate bol u grudima, ne biste trebali gubiti vrijeme i potražite se na klinici za dojke.

  • Povlačenje bradavica

Bradavice se mogu izvući prema unutra iz različitih razloga. Ovaj fenomen naziva se povlačenjem bradavice i nastaje zbog upale ili ožiljaka tkiva iza bradavice. Uzroci ove upale mogu biti brojni, a nisu nužno i zbog raka.

U slučaju karcinoma, kancerozni tumor napada kanal iza bradavice i povlači ga prema unutra. U svakom slučaju, ako se bradavice povuku, trebali biste posjetiti liječnika brže, tim više ako je to popraćeno bilo kojim drugim simptomima o kojima smo govorili ranije u članku.

Jeste li ikad posjetili doktora misleći da ste pogođeni nekom bolešću, ali ispostavilo se da je to lažni alarm?

Fenserka.com