OVO SIGURNO NISTE ZNALI, EVO KOJE NAMIRNICE GRIJU: Konzumirajte ih u toku ZIME,iako su vas učili da NE BISTE TREBALI!

0
339

Stigle su nam niže temperature i hladno vrijeme što svakako utiče na naš organizam i na mentalne i fizičke funkcije tijela.

Umor i manjak energije su propratne pojave i tada je najbolje konzumirati hranu koja štiti i njeguje naš organizam tokom hladnih dana. Konzumiranje namirnica koje griju hladnim danima će svakako doprinijeti poboljšanju imuniteta i mentalnih sposobnosti. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi, kikiriki ili indijski orah, sadrže vredne proteine, minerale i vitamine. Štite nas od štetnih uticaja, smanjuju rizik od raznih bolesti i odlični su saveznici u borbi protiv prehlade i gripa

PASULJ

Pasulj je značajan izvor energije, sadrži bjelančevine, vlakna, antioskidante, složene ugljene hidrate I mnoštvo vitamina I minerala. Blagotvorno utiče na ljudski organizam I štiti nas. Smatra se da je jedna šoljica kuhanog pasulja dovoljna da zadovolji naše dnevne potrebe.

KESTEN

Namirnica kao što je kesten jača naš imunitet I samim tim dobro zagrijava organizam. Istina je da je malo težak za varenje ali nam zato daje puno energije. Sadrži dosta ugljenih hidrata, bjelančevina, masti, šećera I celuloze. Veoma je hranljiv, sadrži vrlo vrijedne minerale I vitamine. Možete ih konzumirati kuhane, pečene, kao pire, u mnogim slatkim I slanim jelima.

MED

Najpoznatija ljekovita namirnica je sigurno med. Odavnina se smatrao svetom hranom. Bogat je veoma lakim svarljivim prostim šećerima, pa veoma brzo daje energiju organizmu. Obiluje mineralima I vitaminima I drugih vrijednih sastojaka.

OVSENA KAŠA

Ovsena kaša je idealan obrok za hladne dane. Vašem organizmu će obezbijediti dovoljnu dozu proteina I vlakana što će vas dugo vremena održati sitima.

 JABUKE

Jabuke blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Bogata je vrijednim vitaminima I mineralima. Pomaže pri varenju I čuva naše zdravlje. Veoma je ukusna I trebalo bi da se nađe na jelovniku tokom hladnih dana.