OVO IME JE PUNO TUGE, A RODITELJI GA ČESTO DAJU DJECI! Kad saznate koje značenje ima, NEĆE VAM BITI DOBRO

0
544

U trenutku kada saznate da ste u drugom stanju ili se već porodite vrijeme je i da svom djetetu date ime, a onda se pred vas stvori neizmjeran broj imena, a vi ne možete da se odlučite koje bi najbolje pristajalo vašem djetetu.


Nakon trenda da se djeci daju moderna, kratka imena, došlo je vrijeme kada se roditelji odlučuju da svojim najmilijima daju stara imena i vrate se tradiciji.

Ipak, ukoliko već planirate da djetetu date neko neobično ili staro ime, trebalo bi da proučite njegovo značenje, da se ne biste iznenadili kada već bude kasno za promjenu.

This image has an empty alt attribute; its file name is djeca-ringe-ringe-raja-igra-300x202.jpg

Roditelji često biraju tradicionalna imena kako bi očuvali uspomenu na svoje pretke, ali danas ta imena ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se nekada davno pripisivalo, a nerjetko i nisu sa ovih prostora.

Vjerovatno najbolji primjer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Ime Nenad se smatra izvornim imenom. Rasprostranjeno je u cijelom rergionu, Srbiji ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Neki etnolozi tvrde i da ovo muško ime vodi porjeklo od negacije glagola “želeti” i da praktično znači – neželjeno dijete, mada mnogo nisu saglasni sa ovakvim mišljenjem.

Ono što je dodatno interesantno jeste da ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od rijetkih muški imena koje nema izvedeni ženski oblik imena.