OVE ČINJENICE OPISUJU KOLIKO JE NEVJEROVATNO ŽENSKO TIJELO: U poređenju s muškarcima ŽENA ima 10 prednosti, EVO KOJE SU!

0
839

Jedno od najfascinantnijih obilježja ženskog tijela je rađanje djece. Ali činjenica da žene mogu uzgajati još jedno ljudsko biće u sebi nije jedino što ih čini tako zadivljujućim. Ako bliže pogledate ženski organizam, možete pronaći mnoštvo drugih zanimljivih činjenica o kojima same žene možda i ne znaju.

Fenserka je prikupila 10 bodova koji dokazuju da je žensko tijelo prepuno iznenađenja i čudnih i divnih.

  • Žene razlikuju boje bolje od muškaraca

Žene vide više nijansi nego muškarci jer je percepcija boja povezana s X-kromosomom. Muškarci imaju jedan X-kromosom dok žene imaju 2.

  • Jedna od grudi uvijek je veća od druge.

Nijedna žena nema apsolutno simetrične grudi. Razlika u njihovoj veličini može biti ili nevidljiva ili prilično uočljiva, a za to može biti puno razloga. Na primjer, to može biti razlika u volumenu tkiva dojke, veličini ili obliku džepa dojke ili čak elastičnosti kože svake dojke. Međutim, nema čega da se brinete jer je to potpuno prirodna i normalna pojava.

  • Ženino se tijelo tokom porođaja drastično transformira.

Rođenje djeteta je zaista težak posao – to može potvrditi svaka žena. Pored toga što doživljava strašne bolove, žensko tijelo obično prolazi kroz puno različitih promjena. Jedna od njih je i dilatacija grlića materice.

Tokom porođaja, grlić materice se mijenja od čvrsto zatvorenog ulaza u potpuno otvoreni izlaz za bebu. Da bi bilo spremno za potiskivanje djeteta, potrebno ga je u potpunosti povećati na 10 cm što je zapravo veličina bagela. Ali ovih 10 cm predstavljaju samo potisnu tačku – grlić maternice se može nastaviti širiti kako bi se prilagodila bebinoj glavi.

  • Žene mogu bolje podnijeti bol.

Žene zaista doživljavaju više boli od muškaraca – to je dobro poznata činjenica. Ali ne radi se o tome koliko su jaki, ovisi o tome kako njihov mozak funkcionira.

Neka istraživanja pokazuju da se žene i muškarci različito sjećaju svoje prošlosti. Dok su muškarci pod stresom i preosjetljivi kada pomisle na bol koji su doživjeli prije, žene obično brže zaboravljaju na to. I općenito, prag boli kod žena je 9 puta jači nego kod muškaraca.

  • Žene su zaista dobre s riječima.

Kada je riječ o izražavanju sebe, niko se ne može uporediti sa ženama. Ispada da, postoji čak i anatomsko objašnjenje ovog fenomena: žene imaju veća frontalna i temporalna područja korteksa, moždane regije za koje se misli da utječu na jezične vještine.

Žene takođe imaju viši nivo FOXP2, takođe poznat i kao “jezični protein”. Ova velika količina proteina pomaže prosječnoj ženi da govori oko 20.000 riječi dnevno, što je 13.000 riječi više nego što prosječni muškarac govori.

  • Žene imaju veću izdržljivost mišića.

Neke studije pokazuju da žene mogu raditi vježbe vezane uz izdržljivost oko 75% duže od muškaraca. Razlog za to se krije u njihovim hormonima – vjeruje se da estrogen kod žena čini njihove mišiće otpornijima na umor.

  • Ženska koža je vrlo osetljiva.

Tipično je ženska koža 25% tanja od muške kože što je čini puno osjetljivijom na dodir i druge vrste stimulacije. Nažalost, ova značajka ima i negativnu stranu. Prekomjerna osjetljivost kože čini žene sklonijima razvoja linija i bora jer tokom starenja gube kolagen.

  • Raspoloženje žene ovisi o njezinim hormonima.

Većina žena zna sve o simptomima PMS-a. Međutim, ne svaka žena primjećuje da na njen organizam njen ciklus utječe svaki dan u mjesecu. Kako se nivo hormona u mozgu i tijelu stalno mijenja, tako se mijenjaju i njen izgled, nivo energije i osjetljivosti.

Na primjer, žene se često osjećaju sitnije, otprilike 10 dana nakon početka mjesečnice i neposredno prije ovulacije. Tokom ovih dana pokušavaju se oblačiti seksepilnije kako bi što privlačnije izgledali potencijalnim partnerima. Tjedan dana kasnije, kada porast nivoa progesterona, žene imaju tendenciju da ostanu kod kuće uz šolju čaja i proviru u krevet sa svojim najmilijima.

Sljedeće sedmice se obično osjećaju plačljivo i lako se iritiraju. I, naravno, njihovo raspoloženje se pretvara u najgoru tačku 12-24 sata prije nego što počne njihov period.

  • Žene prolaze kroz adolescenciju dva puta.

Drugo razdoblje adolescencije za žene, ili perimenopauza, događa se u njihovim 40-ima. Obično ga karakterišu neredoviti periodi, noćno znojenje i druge, ne baš ugodne stvari, uzrokovane promjenama u nivou hormona. Ženski hormoni tijekom ovog prijelaza mogu biti toliko ludi da se čak mogu ponašati raspoloženo kao tinejdžerka.

  1. Žene su stručnjaci za čitanje lica.

Od trenutka kada se rode, žene imaju mogućnost čitanja lica ljudi, savršeno dekodirajući njihove emocije i osjećaje. To im pomaže da budu više empatični prema drugima i bolje komuniciraju s njima. Pored toga, neka istraživanja pokazuju da žene imaju savršeno sjećanje na crte lica.

Koja vas je od ovih činjenica najviše iznenadila? Jeste li ikad čuli za neke nevjerovatne stvari o ženskom tijelu? Slobodno dijelite svoja mišljenja u komentarima!

Fotografije:Depositphotos

Fenserka.com