ODLUČILA JE DA NEĆE KUPOVAT ODJEĆU GODINU DANA: Evo šta se desilo nakon par mjeseci! (FOTO)

0
685
Instagram

U junu 2015. godine, Emili Hadlund je sebi postavila izazov: Godinu dana neće kupovati novu garderobu

U početku je mislila da će to samo isprobati par mjeseci, ali pošto je ona najčešće odjeću kupovala sinu i mužu, odlučila je i da njih uključi u ovaj izazov.

Emili je izračunala da svake godine ostavlja stotine dolara u prodavnicama jeftine garderobe. Kupovala je stvari koje se na kraju ne bi ni nosile. Shvatila je da njena porodica ima toliko odjeće da im narednih godinu dana ništa neće biti potrebno.

Instagram

Imala je samo jedan izazov na ovom putu: bila je trudna, a beba je stigla dva mjeseca nakon što je odlučila da godinu dana ne kupuje odjeću.

Što se tiče odeće za trudnice, nije bilo krize: imala je sve potrebne stvari još iz perioda prve trudnoće.

Emili je svoju odluku podijelila sa prijateljima na Fejsbuku i na svom blogu kako bi se i sama pridržavala datog obećanja. Da bi izbjegla iskušenja, odjavila se sa svih grupa na društvenim mrežama koji nude prodaju odjeće. I uspjelo joj je!

Emili godinu dana nikome iz porodice, uključujući i sebe, nije kupila ni jednu jedinu stvar.

Instagram

I primeijtila je još jednu stvar: ne da joj nova odjeća nije bila potrebna, već je imala i neke stvari koje nije obukla skoro 5 godina. Ta odjeća je relativno dobro očuvana, ali je Emili nije nosila jer joj je ili prekratka ili pretijesna. Stoga je odlučila da svoju i suprugovu odjeću donira, a ostavi samo one komade koje nose: 3 para pantalona; 5 majica; 4 đempera, nekoliko haljina i td…

“Minimalizam je vrlina i stvar izbora, a zagovornici minimalizma je mahom srednja i dobrostojeća klasa,” napisala je Stefani Land. “Za ljude koji nisu raspoloženi da imaju minimium stvari, ideja da doniraju staru odjeću nije opcija.”

Instagram

Emili kaže da je normalno da se stvari kupuju djeci, jer ona rastu i nova odjeća im je neophodna. Tokom ove godine dana, kada nije kupila ni jednu jedinu stvar, za svoje sinove je dobijala stvari od drugarica čija su djeca starija od Emiline djece.

Mnogo je primjera ljudi koji odlučuju da prestanu da kupuju odjeću. Ako su se zarekli da godinu dana neće kupiti ništa, kroz iskušenja prolaze samo tri mjeseca nakon odluke, posle poriv za kupovinom nestaje.

Fenserka.com/Alo.rs