Ova dijeta pomoći će vam da smršate 4 kilograma za tri dana!

0
222

Već duže vremena gubitak težine je nešto što većina ljudi želi da postigne.

Izgradnja mišića i gubitak tjelesne masti mogu biti od koristi za svakoga, ne samo zbog estetike negop i zbog zdravlja. Smanjenje udjela masti u tijelu i gubitak težine mogu napraviti čuda po pitanju krvnog pritiska, holesterola, ili jednostavno fizičke spremnosti. Na kraju krajeva, dijeta se može svesti na sagorjevanje više kalorija i unos manje kalorija.

Kada unosite manje hrane nego što je vašem tijelu potrebno, gotovo sigurno ćete izgubiti na težini. Jednostavno rečeno: jedite manje i krećite se više. Na taj način vaše tijelo će koristiti nakupljenu tjelesnu masnoću kao izvor energije.

Uz pomoć ove vojne dijete možete izgubiti više od četiri kilograma za tri dana. Ova dijeta namijenjena je prvenstveno ženama a muškarcima se preporučuje unos dodatnih 100 kalorija dnevno u vidu proteina.

Napomena: ovu dijetu možda praktikuju pripadnici vojske, a možda i ne. Međutim, ono što je bitno jeste da ona funkcioniše! Nisu u pitanju neke moderne namirnice koje sagorjevaju masnoće nego se radi o smanjenju unosa kalorija (ova dijeta uključuje i sladoled, ali u umjerenim količinama).

Doručak je jedan od najbitnijih obroka u danu zato što vam on omogućuje prijeko potrebnu energiju kako bi se vaš metabolizam pokrenuo ujutro. Tokom prvog dana ove trodnevne vojne dijete, za doručak možete pojesti pola grejpfruta i krišku tost hljeba (poželjno je da bude integralni) sa 2 kašike kikiriki putera.

Ako ste alergični na kikiriki, kikiriki puter možete zamijeniti puterom od badema, puterom od soje, puterom od suncokreta, puterom od bunveve, ili umakom od graha. I ne zaboravite, nijedan doručak nije kompletan bez šoljice crne kafe s kofeinom.

Zapamtite da ne smijete dodavati mlijeko, šećer, šlag niti bilo kakav drugi zaslađivač u čaj ili kafu. Ovi napici nisu esencijalni za dijetu i možete ih zamijeniti vodom. Međutim, zeleni čaj i kafa imaju termogenička svojstva (sagorjevaju više kalorija) a crna kafa može suzbiti apetit.

Za ručak uzmite pola šoljice tune, još jednu krišku tost hljeba, ovog puta bez putera, i vodu, čaj ili kafu. Ako želite začiniti svoju hranu, posegnite za alternativnim začinima kao što su sol sa aromom bijelog luka, biber, med i senf, ili bilo koji drugi niskokalorični začin.

Za večeru pojedite 100 grama bilo kakvog mesa, šolju graška, pola banane, jednu malu jabuku i kuglu sladoleda od vanilije. Kao što možete primijetiti, ova dijeta ne uključuje mnogo različitih namirnica a svrha toga jeste da se smanji unos kalorija, što dovodi do gubitka težine.

Za doručak sljedećeg dana možete pojesti jednu krišku tost hljeba od cjelovitih žitarica, jedno cijelo jaje, i pola banane. Ova dijeta traje tri dana a potom se pauzira četiri dana. Ponavljajte dijetu dok ne postignete željeni rezultat. Pauza od četiri dana ne znači da tad trebate nadoknaditi sve ono što ste propustili i prejedati se. Neka vam cilj i dalje bude unos oko 1.500 kalorija dnevno ili manje.

Za ručak vam je „dozvoljeno“ pojesti šolju svježeg sira (ili jednu krišku sira trapista), jedno tvrdo kuhano jaje i 5 slanih krekera. Zbog niskog unosa kalorija tokom ovih nekoliko dana ne preporučuje se intenzivno treniranje. Umjesto toga, svaki dan šetajte 30 minuta.

Večera neka se sastoji od dvije hrenovke (bez hljeba), šolje brokule, pola šolje mrkve, pola banane i pola kugle sladoleda od vanilije. Ova dijeta navodi samo sladoled od vanilije, ali možete sladoled zamijeniti i čašom soka od jabuke ili čašom bademovog mlijeka.

Povrće koje konzumirate treba da bude kuhano u vodi, na pari, ili sirovo. Meso bi trebalo biti pečeno na roštilju ili u rerni, a ako ste vegetarijanac proteine možete unijeti u organizam konzumacijom tofua, leće, graha i portobello gljiva.

I samo tako, treći i posljednji dan je stigao. Skoro ste pri kraju, nemojte sada odustati. Za doručak pojedite 5 slanih krekera, krišku sira trapista i jednu malu jabuku. Slane krekere možete zamijeniti rižinim krekerima a sir možete zamijeniti šunkom, kupusom ili sirom od soje. Ne zaboravite kafu!

Ručak trećeg dana je oskudan i sadrži krišku hljeba od cjelovitih žitarica i jedno tvrdo kuhano jaje. Jaje možete zamijeniti šoljom mlijeka ili sa dvije kriške slanine, ili jendnim pilećim krilcem. Kao što možete primijetiti, unos kalorija smanjuje se kako dijeta napreduje (i samim time gubi se više kilograma).

Za posljednji obrok trećeg dana pripremite šolju tune, pola banane i kuglu sladoleda od vanilije. Zapamtite da tokom trajanja dijete ne smijete jesti nikakve grickalice između obroka. Morate jesti samo navedenu hranu u navedenim količinama. Namirnice možete mijenjati predloženim alternativama, možete hranu predloženu za večeru pojesti za doručak ili obratno, ali ne smijete uvoditi nikakve druge namirnice.

Ova dijeta strogo zabranjuje alkohol, čak i tokom četverodnevne pauze. Posebno se ne preporučuje konzumacija piva i voćnih sokova. Ako baš morate piti, popijte jednu čašu vina.

Samo zapamtite: gubitak težine i gubitak masnoće dvije su različite stvari. Gubitak četiri kilograma za tri dana ne znači da ćete izgubiti četiri kilograma masnoće. Smanjenim unosom kalorija riješit ćete se vode iz organizma, mase iz crijeva, kao i tjelesne masnoće.

Stoga, ako mislite da je ovo dijeta za vas, pokušajte! Međutim, prije nego što prionete na ovako striktnu dijetu posavjetujte se sa svojim ljekarom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here