OSTAO JE UDOVAC 2 MJESECA POSLIJE VJENČANJA! Žena mislila da ima grip, A ZAPRAVO SE DOGAĐALO NEŠTO STRAŠNO!

0
536

Saima Herc probudila se jednog prohladnog jutra, a osjećala je groznicu i bolove u glavi. Tada 30-godišnjakinja bila je uvjerena da ima grip. Na putu sa posla otišla je ljekaru i rekla mu da je, izgleda, pokupila virozu. On joj je rekao da uzme paracetamol pa je odmarala cio vikend pijući čaj s limunom dok joj je suprug pripremao supu. Nekoliko dana kasnije je zauvijek napustila ovaj svijet.

Uzrok je bilo encefalitis, upala mozga. Simptomi su tihi, a uključuju glavobolju, temperaturu i malaksalost.

Poduzetnik Majk Herc je tako, dva mjeseca nakon vjenčanja postao udovac. U šokantnoj ispovijesti progovorio je o svojoj supruzi i svom životu. Isto tako, istakao je kako želi podići svijest o stanju, koje svake godine pogađa 6000 ljudi u Velikoj Britaniji i oduzima 1800 života.

Ali, to nije jedina tragedija koja ga je zadesila. Donedavno je mislio kako će 2002. godina biti najgora godina za njega. Tada je imao 12 godina te je sa porodicom bio na putovanju u Africi. Imali su saobraćajnu nesreću u kojoj su otac i on bili povrijeđeni, a njegova majka Jane i 9-godišnji brat Ben su zauvijek napustili ovaj svijet.

To ga je potpuno slomilo, a kada je upoznao Saimu prije četiri godine, osjećao se kao da se ponovo rodio.

Čim sam upoznao ovu duhovitu, lijepu ženu, znao sam da me može izliječiti – započeo je priču pa dodao: “Nekoliko minuta nakon našeg prvog sastanka, znao sam da želim biti sa njim do kraja života”.
Nakon saobraćajne nesreće niko mu se nije uspio približiti. Bio je, kako kaže, poprilično hladan, a Saima ga je duhovitošću i toplinom naučila da se može ponovno otvoriti i voljeti.

Nemam ni rječi kojima bih opisao što se dogodilo. To je kao jeziva, nevjerovatna i neshvatljiva šala – rekao je Majk.
Ispričao je kako je nakon što je provela vikend odmarajući, u ponedjeljak rano ujutro otišla na posao dok je Majk spavao. Poslala mu je poruku da mu kaže da ga voli. Kasnije tog jutra, jedan od njenih kolega nazvao ga je da mu kaže da je njegova supruga dezorijentisana i da ima vrtoglavicu.

Odmah sam otišao do nje. Kad sam je video, moja prva pomisao bila je da je doživjela moždani udar ili alergijsku reakciju. Pomagao sam joj jer je jedva uspjela da hoda. Razgovarao sam s njom dok smo se vozili u bolnicu, ali je govorila nepovezane stvari. Srušila mi se u naručje dok smo ulazili u hitnu. Sljedeća 24 sata prošla su nejasno. Saima je bila na intenzivnoj njezi, a ljekari su uradili pretrage i otkrili masivno oticanje mozga.”

Jedan ljekar je rekao da je to upala mozga, ali da nema razloga za brigu jer će se ona potpuno oporaviti. Majk mu je vjerovao. Ali, nekoliko sati kasnije, bilo joj je sve gore i bilo je prerizično premještati je i raditi analize.

Kada su mi to rekli znao sam da će u… Sjedio sam pored njenog kreveta i govorio joj da se bori i da je volim – priča udovac.
Pet dana kasnije, Majku su rekli da Saimino srce slabi. Naime, kad mozak nabubri, pritiska se dio koji kontroliše disanje i cirkulaciju, a može ga i blokirati. Ljekari su mu rekli da živi na aparatu za održavanje života.

U tom trenutku sam se smrznuo. Zatvorio sam oči i prisjećao se svega što smo prošli. Naše vjenčanje, naš medeni mjesec na Mauricijusu. Samo naš svakodnevni život. Neprestano sam istraživao sve o upali mozga. Ali, znao sam da je vrijeme da je pustim. Prije nego što sam to učinio, nazvao sam oca. Moja mama je bila poput Saime, na aparatu za održavanje života nakon nesreće. Pitao sam ga je li ostao u sobi kad su ga isključili – otkriva Majk.
Otac je rekao kako to nije mogao i da od tog trenutka žali. Majk se nakon toga vratio u sobu, nježno poljubio suprugu i rekao joj da će je učiniti ponosnom. Dopustio je da isključe aparate dok je bio pored nje.

Stotine ožalošćenih bilo je na Saiminoj s…, a nosila je vjenčanicu. Rekla je da bi je jednog dana ponovo voljela nositi – govori.
Svake sedmice bilo mu je sve gore, a prijatelji su mu dolazili pomagati kod kuće kako ne bi bio sam. Radili su sve kako bi mu ublažili bol. Ipak, kako su mjeseci prolazili, kaže kako je shvatio da mora nešto učiniti. Ovog ljeta otputovao je kod njene porodice u Australiju.
Izvor: hayat.ba