ONE IMAJU KOSU DUŽU OD 1 METRA: A kad čujete sa kakvim se poteškoćama zbog toga susreću nećete moći da vjerujete (FOTO)

0
518

Ja sam istinski svoja samo kad imam dugu kosu, kaže Ana, a Pavica dodaje: Ja bih svoju darovala samo u slučaju da meni netko blizak oboli i izgubi svoju

Matovilka više nije lik iz bajke braće Grimm o ljubavi između kraljevića i djevojke duge plave kose. Dvije Virovitičanke, Ana i Pavica, baš poput Matovilke, ponosno nose kosu dugu čak 110 centimetara.

Obje dobro poznaju sadržaj slavne bajke te kažu kako se nadaju da će i njih pratiti ljubav i sreća. Pavičin dečko Denis, kao i Anin suprug Zdenko, ne mogu izabranice svojeg srca zamisliti bez duge kose. No obje su složne u jednom – ne misle puštati još dužu kosu jer i ovako im je teško postići to da im, kad sjednu na stolac, koja vlas ne zapne.


Ne mogu se zamisliti bez duge kose jer, otkad znam za sebe, nikad nisam imala kratku kosu – kazala nam je 29-godišnja Ana Povrženić-Sajfert. Kaže da je odrasla na selu i tamo su gotovo sve djevojčice imale kosu koja je sezala preko ramena. Takvu su kosu nosile i njezina baka i majka, pa je nastavila i ona. Njezina 8-godišnja kći Lana također ima kosu preko ramena, ali za razliku od crvenokose majke, Lanina je plava.


Frizerke su se čudile zašto sam se odlučila za dugu kosu. Uvijek im govorim kako sam ja jedino istinska osoba ako imam dugu kosu. Prije četiri godine odrezala sam je do ramena, kad sam rodila sina Jana, jer mi je to bilo praktičnije – priča mlada majka. Kaže da svaka dva mjeseca podreže nekoliko centimetara jer kosu ne misli puštati dužu od sadašnjih 110 centimetara. Njezinu kosu vole i suprug i djeca, a posebice sin Jan, koji se voli igrati majčinom kosom dok ga uspavljuje.


Perem je najviše dva puta tjedno šamponom od koprive.
Tad stavim i regenerator da se lakše počešljam. Ne koristim masku – pojašnjava Ana, koja je “sam svoj majstor” kad je riječ o kosi. Od šišanja, bojenja… Govori da si kosu ide podrezati kad sin zaspi, kako ne bi primijetio da je upotrijebila škare.


Rijetko kad bojim cijelu kosu, za što mi je potrebno i do pet paketa boje. Uglavnom bojim izrast. Toliko sam se izvježbala da se i sama čudim kako mogu tako brzo izaći na kraj s bojenjem kose – kaže.


Njenoj sugrađanki Pavici Bošnjak (22) škare nisu ozbiljnije zarezale kosu, osim tu i tamo po koji centimetar, već četiri godine, koliko joj je bilo potrebno da izraste na oko 110 centimetara. Kosa joj je vrlo gusta te povremeno ima problema s raščešljavanjem nakon pranja, pa uzme regenerator u spreju, koji se ne ispire, i frizura je tu.


Koristim šampon, češalj i povremeno regenerator. Kosu ne tretiram hranjivim maskama ni uljima. Mislim da preparati mogu štetiti kosi. Nakon pranja kosu sušim na zraku, što traje oko dva sata. Najljepše mi ju je sušiti vani kad je lijepo vrijeme. Ljeti to traje kraće, ali kada dođe zima, onda je to malo veći problem – pojašnjava Pavica dodajući da zimi kosu pere navečer i ostavi je da se tijekom noći osuši jer ne koristi sušilo. Ona kosu pere svaki dan jer joj se, kako tvrdi, tjeme brzo zamasti. Detaljno je raščešljava jednom tjedno, jer su dlake vrlo teške, pa se vlasi ne petljaju.

Za razliku od Ane, ona nikad nije bojila kosu jer misli da je tako može oštetiti. Nedavno je odrezala 10 centimetara kose i kaže kako nitko nije primijetio. Vjeruje da bi svi bili šokirani, a posebice roditelji i dečko, kad bi je skratila. Kosu zaveže kad ide na počinak, ali ponekad je i pusti. Tad se ona rasprši po cijelom krevetu. Kad smo ih na rastanku pitali bi li prodale kosu, dobili smo jedinstven odgovor – da to ne dolazi u obzir.

Izvor: 24sata.hr