OLEG (83) I LJUDMILA (80) SU U BRAKU SKORO 60 GODINA, CIJELI ŽIVOT ŽIVE ZA LJUBAV: Par koji je oduševio svijet! (FOTO, VIDEO)

0
617
Foto:Profimedia

Oleg i Ljudmila su svetski poznati klizači, kojima umjetničko klizanje struji u venama

On ima 83, ona 80 godina. U braku su skoro 60 godina, a klizači – još duže. U jednom intervjuu, novinar ih je upitao koja je tajna njihove vitalnosti. Oleg je odgovorio da je za to glavni krivac hladna klima, a Ljudmila je šeretski dobacila: “Znate, i voće kad čuvate u frižideru ono duže traje”.

Oleg Protopopov (Oleg Aleksejevič Protopopov) je svoje mučno, ratno djetinjstvo proveo u tadašnjem Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, koji je od septembra 1941. do januara 1944. bio pod opsadom nacističkih trupa.

Mnogi životi su se ugasili u tim surovim vremenima. Što od neprijateljskih bombi, što od gladi i zime. Uz nadljudske napore Olegov očuh je uspeo nekako da izvuče iz opkoljenog i gotovo uništenog Lenjingrada malog Olega i njegovu majku, profesionalnu balerinu. Kada je Oleg imao 15 godina od očuha je dobio svoje prve klizaljke i tu počinje njegova bajka.

Foto:Profimedia

Tri godine mlađa Ljudmila Belousova (Ljudmila Jevgenjevna Belousova) je također kasno počela da se bavi klizanjem, zaljubivši se u ovaj sport gledajući austrijski film “Proljeće na ledu”. Imala je 16 godina kada je prvi put stala na klizaljke.

Ljudmila i Oleg se sreću 1954. godine i počinju da treniraju zajedno. Iz sličnih interesovanja i zajedničkih snova, na ledenoj površini se rađa jedna topla i nježna ljubavna priča.

Foto:Profimedia

Sljedeće godine Ljudmila napušta studije u Moskvi i seli se u Lenjingrad, gdje je Oleg služio vojni rok u Baltičkoj floti. Svaki slobodan trenutak su provodili zajedno, na ledu. Tolika predanost je morala da urodi plodom. Oleg i Ljudmila su osvojili prvu olimpijsku zlatnu medalju za tadašnji SSSR u Inzbruku 1964. godine, i bili prvi par u najdužem, četrdesetogodišnjem nizu u istoriji olimpijskog sporta, jer su sovjetski/ruski parovi osvajali zlatne medalje od 1964. pa sve do 2006. godine.

Oleg je tada, napunivši 31 godinu, bio najstariji učesnik klizačkih takmičenja. Na sljedećim Olimpijskim igrama u Grenoblu, čudo se ponovilo. Oleg i Ljudmila su ostvarili isti uspjeh kao i na prethodnim Olimpijskim igarama.

Foto:Profimedia

Oštricama svojih klizaljki ispisivali su istoriju klizačkog sporta. Četiri godine za redom (1965, 1966, 1967. i 1968) osvajali su zlatne medalje i na Evropskom i na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, život je za njih dvoje planirao malo drugačiju i komplikovaniju koreografiju. Oleg i Ljudmila su odjednom postali problem za komunistički režim, kategorično odbijajući da se odreknu prijateljstva sa čuvenim sportskim novinarom Arkadijem Galinskim, proglašenim za državnog neprijatelja.

Shvativši da tu za njih života više nema, da će njihov klizački žar i talenat biti ugašeni, tokom jedne turneje 1979. godine su ostali u Švajcarskoj i zatražili politički azil.

Odlučili su da se skuće u jednom malom švajcarskom selu. Oleg i Ljudmila se više nisu takmičili, ali su organizovali klizačke kampove i bavili se podučavanjem.

Foto:Profimedia

U svojoj otadžbini proglašeni su za izdajnike, njihova imena su izbrisana iz sovjetskih dnevnika osvajača medalja. Mnogo, mnogo kasnije su im vraćena sva prava i priznanja koja su im nepravedno oduzeta. Oleg i Ljudmila su prvi put posjetili Rusiju posle 23 godine izgnanstva, na poziv slavnog hokejaša, tada ministra za sport, Vjačeslava Fetisova.

Belousova i Protopopov su mnogo doprineli razvoju klizačke discipline kojom su se bavili uvođenjem tri varijacije “spirale smrti”, koje su nazvali “kosmičkom spiralom”, “spiralom života” i “spiralom ljubavi”.

Stručnjaci i analitičari ovog sporta naglašavaju da su Belousova i Protopopov veliki klizači ne samo zato što su bili višestruki šampioni, već i zbog svog izuzetnog stvaralačkog uticaja.

Ljudmila i Oleg su oduševili svijet i 2015. godine, 51 godinu nakon osvajanja prvog olimpijskog zlata, svojim učešćem na reviji na ledu “Veče sa šampionima” koje se održava svake jeseni u organizaciji studenata Univerziteta Harvard.

Oni više ne izvode piruete i skokove iz razumljivog razloga, ali još uvijek mogu da se uvuku u one iste šljokičave kostime stare pola vijeka, i od onog trenutka kad se začuju prvi taktovi muzike pa sve dok se ne prolomi gromoglasni aplauz, ove dvije umjetničke duše žive svoj san i ne primjećuju da se tu, u njihovoj okolini, vrti i čitav jedan kosmos.

Fenserka.com/Stil.kurir.rs