NISTE NI SVJESNI KOLIKO SU SUZE ZDRAVE: 5 zdravstvenih problema koje nesvjesno rješavate PLAČUĆI

0
539

Žene u SAD-u plaču oko 3,5 puta mjesečno, dok muškarci, prema podacima, slijevaju suze oko 1,9 puta mjesečno. Međutim, društvo često plakanje vidi kao znak slabosti. Ali ako vam se čini da trebate plakati, nemojte suzdržavati suze. Oni doista imaju veće zdravstvene koristi nego što mislimo.

Ovaj članak osvjetljava neke zdravstvene koristi plača.

  • Stres

Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS). Kad se aktivira, PNS djeluje umirujuće na mozak.

  • Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. No dobra je vijest da, prema nekoliko studija, plakanje ne samo da snižava krvni tlak i drži ga pod kontrolom, već i intenzivno sesiranje plača također može usmjeriti puls.

  • Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu očistiti nečistoće, poput dima i prašine, s očiju. Također, kada plačemo, naše suze ispijaju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Ovo uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola u tijelu, što rezultira lakšim raspoloženjem. Stoga nije čudo da često osjećamo kako težina odlazi nakon dobre seanse plakanja.

  • Raspoloženje se ljulja

Ako se pitate zašto se vaše ponašanje pretvorilo u agr,esivno i stalno se osjećate anksiozno i ​​razdraženo u posljednje vrijeme, onda biste trebali znati da definitivnog odgovora ne može biti. Promjene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu.

Kad plačemo, taj višak mangana istječe iz tijela zajedno s našim kapcima. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu, i, kao rezultat, čini se mirnom i usredotočenom.

  • Bol

Kad smo u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da, osim što se samo umiriva, prolijevanje emocionalnih suza oslobađa oksitocin i endorfin. Te kemikalije čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

Zapamtite da se suze mogu proliti i zbog boli i zbog sreće. Plačete li često? Osjećate li nakon toga olakšanje?

Fenserka.com