NIŠTA NE KOŠTA A DONOSI BOLJE ZDRAVLJE: Evo kako da poboljšate varenje i održite zdrav nivo šećera!

0
341
Foto:Ilustracija

Umjesto da kupujete skupe suplemente i egzotične zdrave namirnice, poboljšajte svoje zdravlje primjenom ovih principa

Zdravlje je najveće blago ovog svijeta, a od načina života i navika između ostalog zavisi koliko će nas služiti.

Postoje jednostavni načini da poboljšamo zdravlje i podignemo raspoloženje, a za njih nam nisu potrebne niti velike količine novca, niti posebni preparati.

Žvaćite bolje hranu

Foto:Shutterstock

Pokušajte da svaki zalogaj žvaćete barem 20 puta. Za vaš želudac i crijeva idealno bi bilo hrana stiže u tečnom stanju. Za to vrijeme, mozak analizira hranu i “govori” vašem sistemu za varenje kako tačno treba da bude sastav digestivnih sokova da bi se sve hranljive materije najbolje iskoristile.

Pijte više vode

Višak kalorija, otpadne materije iz organizma, eventualne toksične supstance, infekcije, sve se to “ispira” tečnošću iz organizma.

Za bolje zdravlje, trudite se da pijete oko 2 litra vode dnevno i nemojte je piti tokom obroka. Ako hranu dobro žvaćete, voda vam neće ni biti potrebna.

Foto:Ilustracija

Dišite bolje

Dišite što dublje i ne žurite s udahom i izdahom. Ako osećate da dišete plitko i ubrzano, povremeno primijenite laku vježbu brojeći u sebi – od 1 do 4 udah, na 5-6-7 lako zadržite vazduh, pa na 8 polako izdahnite.

Ponovite 5 puta, tako što ćete disati kroz nos, pa se vratite na normalno disanje.

Nemojte jesti posle 8 sati uveče

Kasni obroci narušavaju zdravlje organizma, jer hrana podiže nivo šećera u krvi, diže insulin, diže nivo kortizola i svi hormoni se pokreću jer telo očekuje aktivnost.

Umjesto toga, dozvolite mu da se odmori i polako pripremi za noć.

Idite na spavanje ranije

Koliko sati spavate vikendom, kad ne morate rano da ustanete? E, toliko vam sna treba svakog dana.

Uskladite se, što više možete, sa ritmom dana i noći, pokušajte da odete na spavanje već 2 ili 3 sata nakon posljednjeg obroka.

Stojte bosonogi na zemlji

Kad god ste u mogućnosti, šetajte, stojte ili sjedite bosonogi na travi ili pijesku, barem pet do deset minuta. Zemljina frekvencija je 7.83 Hz, a naši teta talasi su u opsegu između 4 i 8 Hz.

Zemljina frekvenca nam pomaže da “izvučemo” svoja čula iz spoljašnjeg svijeta i usredsredimo se na unutrašnje signale.