Nišlijka ima NAJNEOBIČNIJE IME u cijeloj Srbiji: Otac joj je dao ime po OVOM APARATU, kad čuju svi se VALJAJU OD SMIJEHA

0
4520
Foto:Facebook

Krajem šezdesetih godina prošlog vijeka, u Nišu je na svijet došla jedna djevojčica čijem imenu Srbija ni danas ne može da se načudi.

Priča počinje 1968. godine, u selu Gornji Ljubiš kraj Niša. Te godine je Žarko Nikolić postao otac, a tih godina televizori su tek počeli da vladaju domovima. Žarko je očinstvo riješio da proslavi kupovinom marke “gemini”, a taj televizor toliko je osvojio njegovo srce da je kćerku nazvao – Gemina.

Gemina za niskevesti.rs kaže da je tek polaskom u školu shvatila da njeno ime nije baš svakodnevno, jer nije poznavala nijednu djevojčicu sa kojom bi dijelila ime.

Džemina kaže da je često, posebno kao djevojčica, željela da promijeni ime, ali je poštovala odluku oca i ostalo je tako kako je on odlučio i kako je matičar prvi put zapisao. A željela je da se zove drugačije. Recimo Ana, kao i njene drugarice iz škole.

Foto:Printscreen

Međutim, dok je slava Gemininog imena ostala u Nišu, nedavno je djevojka još čudnijeg imena osvojila Srbiju. Sigurno se sjećate Latice Cvetić, koja je svojevoljno izabrala ovu čudnu kombinaciju imena i prezimena. Podsjetimo, Latica zapravo uopšte nije rođena sa tim imenom – promijenila ga je čim je napunila 18 godina. Prije toga zvala se Jovanka. Međutim, izgleda da ipak imena biraju ljude jer okolina je Jovanku zvala Latica toliko dugo da je na kraju riješila da to i ozvaniči.

Imena koja su uvredljiva, ili su pak u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dijete odrasta, nisu dozvoljena. Ovo je jasno propisano članom br. 343 Porodičnog Zakona Srbije. Ako roditelji ne odustaju od namjere da djetetu daju pogrdno ime, ili ime kojim bi dijete bilo izloženo ismijavanju, matičar je dužan da predmet dostavi nadležnom organu starateljstva na odluku. Pravo na promenu ličnog imena ima svako lice koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje.

No šta je u „suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine“, a šta je samo pomalo „neobično“, o tome se da raspravljati. Shodno tome, naši sugrađani ponekad nose nesvakidašnja imena, pa se neki pripadnici muškog pola u Srbiji se odazivaju na imena kao što su : Zeka, Mrgud, Anđeo, Svilenko, Dinarko, Svemir, Istok, Nebo. Pripadnice ljepšeg pola nose imena kao što su: Boja, Vučica, Svila, Blagodarna, Nedra, Vidra, Kiša, Gala, Voljena, Istra i Lika.

A koje je najčudnije ime ili kombinacija imena za koje vi znate?

Fenserka.Žena.blic.rs