Nikako ne možete da uštetdite novac – OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI uvijek ćete imati nešto sa strane

0
538

Ako mislite da je nemoguće uštedjeti, bilo bi dobro da razmislite imate li neki problem zbog kojeg vam novac klizi kroz prste.

Financijski su stručnjaci za Reader’s Digest otkrili najčešće pogreške koje ljude sabotiraju u stvaranju ušteđevine.

Ne znate šta tačno plaćate

Pogledajte svoje telefonske račune i provjerite šta tačno plaćate. Danas postoji mnogo raznih opcija u kojima možete kombinirati primjerice internet i telefon, a ako vam to ne odgovara, uvijek možete promijeniti operatera i tako smanjiti iznos pretplate.

Štedite “za mirovinu”

Naravno da štednja za budućnost nije loša odluka, ali ako ste tek na početku svoje karijere, bilo bi bolje da umjesto toga razmislite kako biste mogli stvoriti financijsku sigurnost. Uložite taj novac u sebe kako biste mogli povećati prihode i tako se bolje osigurati za starost, savjetuje profesor Jamie Hopkinss.

Prvo otplaćujete najmanje dugove

Iako će vam to dati osjećaj postignuća, bolja opcija je otplatiti dio većih dugovanja kako vam se ne bi skupljale kamate.

Nemate pojma o ulaganju

Da, zvuči komplicirano, ali financijski planer Matt Rogers savjetuje da se ipak informirate i o tome. Pronađite financijskog savjetnika koji vam može pomoći pri donošenju financijskih odluka kao biste mogli postići dugoročnu dobit.

Počastite se kad stigne plaća – svaki mjesec

Ljudi nerijetko imaju potrebu počastiti se kad im stigne plaća. Nema ništa loše u tome da se povremeno počastite dobrom večerom ili skupljim cipelama, no ako to budete radili svaki put kad dobijete plaću, neće vam ostati baš puno za štednju.

Ne komunicirate dobro s partnerom

Rasprave o novcu i uštedi često mogu uzrokovati sukobe s partnerom, no to nije razlog da ih preskačete jer će još više sukoba biti kad novca nestane. “Porazgovarajte s partnerom oko financijskih ciljeva koje biste voljeli postići i dogovorite se kako biste ih mogli ostvariti. Dogovorite se kako ćete postupiti ako izgubite novac u nekom ulaganju ili što ćete učiniti s dodatnim novcem ako jedno od vas dobije povišicu”, savjetuje financijska planerica Rachel Rabinovich.