NE ZANEMARUJTE IH: 8 stvari koje vam usne pokušavaju reći o VAŠEM ZDRAVLJU!

0
3524

Naše usne imaju više od milijun živčanih završetaka i puno su osjetljivije od vrhova prstiju. Trebaju posebnu njegu. Ponekad nam mogu signalizirati da imamo nekih stvarnih problema sa svojim zdravljem i da tim uvjetima moramo obratiti odgovarajuću pažnju.

Usne mogu biti ogledalo vašeg zdravlja i otkrili smo 8 znakova koji mogu ukazivati ​​na to da imate problema.

  • Pukotine na kutovima usta

Kad se slina nađe u kutovima usta, ona isušuje kožu koja može puknuti. Često možete lizati usne, a toplina i vlaga u uglovima stvaraju savršene uvjete za infekcije.

Infekcija je najčešći uzrok ovih pukotina. Ako se to događa prečesto, ne oklijevajte otići liječniku.

  • Suhe i ispucale usne

Suhoća usana može ukazivati ​​na nedostatak vlage u ostatku tijela. To se može dogoditi i zbog klime ili stresa. U tom slučaju pijte više vode i koristite hidratantne kreme.

Također, razlog za ispucale usne može biti alergija. Molimo obratite pažnju ako imate, primjerice, neke druge simptome poput svrbeža.

  • Bumps na usnama

Izrasline na usnama mogu biti bolne ili neugodne, no većinu vremena su bezopasne i mogu nestati bez ikakvog liječenja.

To može biti ozljeda, na primjer, nakon injekcije hijaluronske kiseline. Reakcije na hranu mogu također uzrokovati ova stanja.

Vrlo često se događa da je uzrok virusna infekcija, poput herpesa, i da joj je potreban odgovarajući medicinski tretman.

  • Crveni prsten oko usana

Jedan od najčešćih razloga za crveni prsten oko usta je dermatitis usne šupljine. Uzastopno lizanje usana isušuje prirodna ulja s kože oko usana te ih čini crvenim i svrbežnim.

Jednostavni ovlaživači i uklanjanje ove navike mogu riješiti ovaj problem.

  • Nabori na gornjoj usni

Ako ste počeli primjećivati ​​puno bora na gornjoj usni, to mogu biti i fizički i emocionalni razlozi.

Obratite pažnju na svoje loše navike, poput upotrebe slame za piće ili pušenja previše jer ste pod stresom.

  • Promjenjivanje usana

Plave usne mogu ukazivati ​​na slabu cirkulaciju kisika u krvi. Možete imati iste simptome u prstima i nožnim prstima.

Bijele ili blijede usne mogu ukazivati ​​na anemiju, što zapravo zahtijeva liječničku pomoć. Također je moguće da imate nizak šećer u krvi, probleme s cirkulacijom ili nedostatak vitamina.

  • Natečene usne

Oticanje može biti znak alergijske reakcije. Ako ste primijetili da vam usne postaju veće svaki put kada koristite određenu kozmetiku, riješite ih se.

Ako su vam usne u kratkom vremenu sve veće i veće, nazovite medicinsku pomoć.

  • Crne mrlje na usnama

Različiti razlozi mogu biti crne mrlje na usnama i ne biste ih trebali zanemariti. Najbolja opcija je dijagnosticirati ih odlaskom liječniku.

Hiperpigmentacija je uobičajeno stanje koje može uzrokovati smeđe mrlje. Možete ga primijetiti ne samo na usnama, već i na obrazima, nosu i čelu.

Sunčane pjege također mogu biti razlog. U ovom slučaju ih osjetite više nego što ih vidite. Čim se smatra da je rak, važno je zakazati sastanak sa svojim liječnikom.

Vaše tijelo može apsorbirati previše željeza iz hrane koju jedete.

Je li vam ovaj članak bio koristan? Znate li za neke druge probleme zbog kojih vam pogled na usne može reći? Molimo podijelite sa nama svoje iskustvo i savjete!