Najavili NAJOŠTRIJU zimu u Evropi: U našoj zemlji pao prvi snijeg A EVO ŠTA NAS OČEKUJE NAREDNIH DANA

0
1003

Dok se na području Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostaće i velike količine padavina.

Dok će u većem dijelu Evrope često biti olujnog nevremena, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

– Biće oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine – prognozira meteorolog Jason Nicole.

Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati nedjelju dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri nedjelje – rekao je meteorolog Taylor Royce.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi. To će doprinijeti oskudnoj sniježnoj sezoni u planinama – dodao je Royce.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatiće istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

U Austriji od jučer pada snijeg. Prvi ove godine mimo planinskih masiva. Tako su na društvenoj mreži Facebook objavljene brojne fotografije i videi na kojima je snijeg uveliko zabijelio ceste.

Meteorolozi su za danas najavili snijeg u BIH.

U Srbiji se narednih dana očekuju maksimalne temperature do 20 stepeni (17. novembra) promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i kišom u drugoj polovini mjeseca nekada će temperature osjetno pasti.
Izvor: hayat.ba