NA OVOM MJESTU U KUPATILU IMA NAJVIŠE BAKTERIJA: Nije riječ o WC ŠOLJI!

0
1170

Tu se dobro primaju klice i gljivice, a bakterije se munjevito množe.

Kad bi trebala da biraš na kom mkestu u tvom kupatilu ima najviše raznih klica, vjerovatno bi odabrala WC šolju, zar ne?

Međutim, to nije tačno! Zapravo je tuš “najprljaviji“ – preciznije rečeno, zavjesa za tuš. Američki stručnjaci na portalu safehome.org tvrde da je zavjesa za tuš prljavija od daske za wc šolju…

Više bakterija na tušu

Prema istraživanju spomenutog portala ispada da je zaista na zavjesi tuša nevjerovatnih 60 puta više bakterija nego na wc šolji (dok su vrijednosti kod daske za wc šolju oko 230.000 živućih mikroorganizama, na zavjesi tuša ih je više od 16 miliona!).

Evo zašto trebaš češće prati zavjesu od tuša

Problem kod tuša je vlažno okruženje. Tu se dobro primaju klice i gljivice, a bakterije se munjevito množe. I navike tuširanja igraju veliku ulogu. Sada moraš biti snažna, jer ovo nije za svačiji želudac: većina ljudi mokri za vreme tuširanja, jedna trećina pere tamo zube, a pola ih se brije za vrijeme tuširanja.

Sve to daje sjajnu podlogu za napad klica. Zbog toga bi trebala barem jednom mjesečno da zamijeniš zavjesu za tuš, a staru opereš u veš mašini (obavezno koristi neko antibakterijsko sredstvo).

Inače: ako otkriješ veće mrlje od gljivica na zavjesi za tuš, odmah promijeni zavjesu!