MUČI VAS NESANICA? Donosimo vam PRIRODNE napitke koji će vam POMOĆI DA ZASPITE!

0
510

Često se desi da ne možemo zaspati nekoliko sati i samo se vrtimo u krevetu. Ukoliko vam je ovo poznato i pokušali ste sve, možda vam jedan od ovih napitaka sa naše liste može pomoći.

Napici se pripremaju brzo, prirodni su i obećavaju miran i dubok san!

Prirodni sok od višanja

Prirodni sok od višanja odličan je za dobar san, jer sadrži triptofan i melatonin. Triptofan je aminokiselina koja pomaže stvaranju hormona radosti, serotonina. Zauzvrat, melatonin je regulator sna u našem tijelu i zavisi od serotonina. Ako ne možete da spavate, redovno pijte svježe cijeđeni sok pola sata prije spavanja.

Zlatno mlijeko

Mnogi će se iznenaditi kakvo je ovo mlijeko. Ako još uvijek niste čuli, zapišite recept. Ovo je indijsko piće, koje se pravi od mlijeka, kurkume i meda, a uzima se ne samo za dobar san, već i za opšte poboljšanje organizma.

Sastojci     

1 šolja biljnog mlijeka (soja, bademovo, kokosovo ili drugo);     

1 kašika kašike mljevena kurkume;     

1 kašika kokosovog ulja;

1 kašika meda;    

0,5 tsp mljeveni muskatni oraščić.

Stavite kokosovo ulje u posudu i zagrijte. Dodajte kurkumu i formirajte pastu. Dodajte mlijeko. Sve ovo vrijeme miješajte. Kada piće počne da ključa – sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Čaj od matičnjaka sa limunom

Matičnjak se zajedno sa mentom od davnina koristi kao sedativ za ublažavanje anksioznosti i kao sredstvo za spavanje. Jednostavno prelijte nekoliko grančica kipućom vodom, pustite da odstoji 15 minuta i popijte. Moguće je i sa medom.

Čaj od lavande

Čaj od lavande pomaže u smanjenju hormona stresa, umiruje mozak i povećava proizvodnju dopamina. Stoga se lavanda tako široko koristi za normalizaciju sna. Da biste napravili čaj, 2 kašike svježih ili osušenih cvjetova lavande prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji što duže, to je bogatiji ukus i jača aroma.

Čaj od kamilice

Ovo je najpoznatiji i najpopularniji sedativ protiv stresa i za normalizaciju sna. Koristile su ga čitave generacije. Ali imajte na umu da se čaj od kamilice preporučuje piti najkasnije 2 sata prije spavanja.