MOŽETE BITI MRŠAVI A DA VAM JE ZDRAVLJE OZBILJNO UGROŽENO: Evo da li je pouzdan INDEKS TJELESNE MASE?!

0
538
Ilustracija

Prema klasifikaciji indeksa tjelesne mase, možete biti mršavi, a da ne znate da vam je zdravlje ugroženo zbog visokih vrijednosti masnoća u krvi – kaže Jasna Vujičić, dijetetičar-nutricionista.

Za izračunavanje idealne i zdrave tjelesne težine već dugo se oslanjamo na čuveni indeks telesne mase. Poznat kao BMI, po engleskoj skraćenici „Body Mass Index“, on se izračunava tako što se vaša težina dijeli s visinom na kvadrat. Iako se rezultat te formule koristi za praćenje težine i zdravlja, postoje sumnje u tačnost ove 180 godina stare jednačine. Zato mnogi stručnjaci kažu da je manje tačna nego što se tvrdi. Stoji da rezultat takve formule nije tako precizna mjera zdrave kilaže kao što se vjeruje jer, po jednoj objavljenoj studiji, većinu žena svrstava u kategoriju zdrave težine iako su one gojazne.

– Kao snažan dokaz da BMI nije pouzdan pokazatelj nečijeg zdravstvenog stanja navodi se da i mršavi ljudi mogu imati visoke vrijednosti masnoća u krvi, a ova metoda ih određuje kao zdrave osobe – kaže naša nutricionistkinja.

Istraživanje s Univerziteta u Pensilvaniji pokazuje da BMI ne pokazuje razliku između različitih vrsta masnoća niti otkriva gdje su u organizmu pohranjene. Na primjer, masne naslage na trbuhu daleko su štetnije od onih koje se nalaze ispod površine kože. Ove prve se nagomilavaju duboko ispod mišića i oko organa, te tako povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tip 2.

– Ne treba davati previše značaja brojkama na vagi i želji da se smrša više od neke granice koju vaš organizam može da podnese. Važno je da se dobro osjećate na određenoj kilaži i da očuvate zdravlje. Ne idealizujte idealnu kilažu – savjetuje naša sagovornica.

JE LI FORMULI ODZVONILO?

Ako kao dio lične kontrole, pored indeksa tjelesne mase, uvedete mjerenje obima struka i bokova, kontrolu krvnog pritiska i holesterola, budite sigurni da svoje zdravlje i fizički izgled držite pod kontrolom. Međutim, za brzu procjenu uhranjenosti, tj. težine, BMI daje sasvim upotrebljive smjernice. Svi smo mi različiti po konstituciji, zdravstvenom stanju, genetskim predispozicijama i navikama i nemoguće je odrediti idealnu težinu za sve po nekoj univerzalnoj formuli.

Prema formuli, neuhranjeni ste, odnosno mršavi ako je BMI ispod 18,5; idealne mase od 18,5 do 24,9; prekomjerne mase od 25 do 29,9; blago gojazni od 30 do 34,9; teško gojazni od 35 do 39,9 i ekstremno gojazni ako je BMI preko 40

Fenserka.com/Žena.rs