MEDIJI ŠIROM SVIJETA BRUJE O “morskom ko.ainu”- Da li znate šta je to?!

0
420

Totoabu, veliku ribu koja živi u Kalifornijskom zalivu, nazivaju morskim kokainom zbog ogromne cijene koju su za njen mjehur spremni platiti Kinezi na crnom tržištu.

Skuplji od zlata, riblji specijalitet posebno se cijeni u kineskoj medicini i smatra se da može izliječiti artritis. Mračna strana izlova totoabe jeste nestajanje druge vrste, s kojom dijeli stanište.

Zbog totoabe nastradala je i vaquita, kalifornijska morska svinja, najmanja na svijetu. Ribari hvataju totoabu služeći se ilegalnim mrežama, a kako su morske svinje i totoabe otprilike iste veličine, i one nastradaju.

Svjetski fond za prirodu meksičku je vladu još prije nekoliko godina upozorio da zabrani ribolov unutar staništa morskih svoja u Kalifornijskom zalivu, ali to se nije dogodilo. Danas ih je preostalo manje od deset, a u narednih godinu dana mogle bi potpuno nestati.

Morska svinja preslatko je stvorenje, dugo oko četiri i po metra. Zbog specifičnih očiju koje podsjećaju na kravlje, Španci ih i zovu “kravice”.

Aktivisti upozoravaju da je korijen problema u pohlepnim kartelima, siromašnim ribarima i korumpiranim zvaničnicima zbog kojih simpatična kravica.
Izvor. hayat.ba